Τριμερή συνάντηση Κύπρου-Λιβάνου-Ελλάδας εξήγγειλε ο ΠτΔ

Τριμερή συνάντηση μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου και Ελλάδας σε επίπεδο αρχηγών κρατών, πριν το τέλος του 2017 εξήγγειλε κατά την παρουσία του στο Λίβανο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά τη συνάντηση που είχε με το Λιβάνιο Πρόεδρο Αούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια τοποθέτηση σε σχέση με το περιεχόμενο της συνάντησης αλλά και τις προθέσεις των δυο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς.

Σε σχέση με το Κυπριακό, επεσήμανε ότι είναι μέρος της συμφωνίας που έγινε στις 4 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, το ότι ο Έιντε θα πρέπει να εμπλακεί σε συζητήσεις με όλους τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αούν είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι ο Λίβανος δεν ξεχνά τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος φιλοξενώντας οικογένειες από τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας ότι οι δύο Πρόεδροι ενθαρρύνουν την αύξηση του διαλόγου στον τομέα της Ενέργειας μεταξύ των δύο κρατών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Τόνισε ακόμη την ανάγκη φιλελευθεροποίησης των συνθηκών εισαγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από τον Λίβανο στην Κύπρο με την πιθανότητα εξαγωγών τους προς την αγορά της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο και τόνισε ότι η ασφάλεια του Λιβάνου πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά θέματα στην ατζέντα της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι ο Λίβανος στηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού της. 

Τέλος, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν επίσης για την πρωτοβουλία της Κύπρου σε σχέση με την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, πρωτοβουλία που στηρίζει απόλυτα ο Λίβανος, όπως ανέφερε.

>>> ΠτΔ: Τα μαρωνίτικα χωριά να είναι υπό ε/κ διοίκηση

One thought on “Τριμερή συνάντηση Κύπρου-Λιβάνου-Ελλάδας εξήγγειλε ο ΠτΔ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s