Αναζητεί σωσίβιο το ΑΚΕΛ – Τα ’χει χαμένα η ηγεσία του κάμματος…

Ορόσημο για την παραπέρα πορεία Μάικ Σπανού και ΑΚΕΛ είναι η αυριανή μέρα. Μέχρι αύριο το πλαίσιο αρχών θα είναι έτοιμο και ο εκλεκτός της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να απαντήσει κατά πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Απάντηση, όμως, στο ερώτημα ως προς το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση στην περίπτωση που τελικά δεν προχωρήσει η συνεργασία με τον Μάικ Σπανό, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Στο κόμμα της Αριστεράς υπάρχει έντονος προβληματισμός, αλλά και δυσαρέσκεια, με την ηγεσία να βρίσκεται υπό το ασφυκτικό πρέσινγκ της βάσης του κόμματος, αλλά και των ίδιων των στελεχών, τα οποία είναι ενοχλημένα από τις δηλώσεις του Μάικ Σπανού.

Η αναβολή της συζήτησης στις κομματικές ομάδες βάσεις -απόφαση που λήφθηκε σε έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου τη Δευτέρα- φαίνεται ότι δεν είναι απλώς και μόνο για την υπογραφή του κοινού πλαισίου θέσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε πρώτη φάση η ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς θέλει να κερδίσει χρόνο και να στείλει το μήνυμα ότι έχει το πάνω χέρι στη συνεργασία με τον Μάικ Σπανό για τις προεδρικές εκλογές. Πληροφορίες επιμένουν ότι γίνονται σοβαρά και δεύτερες σκέψεις ως προς την επιλογή Μάικ Σπανού, υπό τις εξής όμως προϋποθέσεις:

⦁  Πρώτο, να βρεθεί εκείνο το άτομο που να είναι πρόθυμο αυτή τη στιγμή να μπει στη διαδικασία να τραβήξει κουπί για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό δεν φαίνεται καθόλου εύκολο από τη στιγμή που είχε στηθεί ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης πάνω στην επιλογή ενός εξωκομματικού υποψηφίου, ο οποίος να μπορεί να αντλήσει ψήφους από ευρύτερους χώρους. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί αυτή τη στιγμή άλλη μη κομματική υποψηφιότητα ούτε και είναι εύκολο να στραφούν πίσω σε μια κομματική υποψηφιότητα. Στο short list του ΑΚΕΛ εκτός του Μάικ Σπανού υπήρχε και το όνομα του Σταύρου Μαλά. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ακόμα και αν στραφούν προς αυτή την επιλογή, ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς δεν είναι πρόθυμος πλέον να μπει σε αυτή τη διαδικασία αφού διευκόλυνε μεν το ΑΚΕΛ και δεν συγκροτήθηκε γύρω από το όνομά του πρόταση μειοψηφίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να παίξει ως αντικαταστάτης. Ως γνωστόν, στη λίστα για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν και το όνομα του Κίκη Καζαμία, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για επαναφορά στο τραπέζι ως απαίτηση της βάσης, του ονόματος του Ανδρέα Χρίστου. Ωστόσο, από το περιβάλλον του πρώην δημάρχου Λεμεσού ξεκαθαρίστηκε ότι ακόμα και αν παίξει αυτό το σενάριο, για τον ίδιο έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο από τη στιγμή που το κόμμα έκανε τις επιλογές του για μη κομματικό υποψήφιο. Ο ίδιος ο Ανδρέας Χρίστου με γραπτή δήλωσή του επισήμανε ότι αντιπρότεινε τους Κίκη Καζαμία και Τάκη Χατζηγεωργίου.

⦁  Δεύτερο, για να μην πάει το ΑΚΕΛ στις εκλογές με τον Μάικ Σπανό, θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος να απεγκλωβιστεί και από τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα των προεδρικών εκλογών. Η μη κατάληξη σε συμφωνία στο πλαίσιο αρχών, θα μπορούσε να αποτελέσει μιαν αφορμή, έστω κι αν έμμεσα θα ήταν παραδοχή λανθασμένων χειρισμών και επιλογών. Αυτό φαίνεται να διευκολύνεται και από το γεγονός ότι υπάρχει εμφανής δυσαρέσκεια για την αντίδραση που προκλήθηκε και από πλευράς του ίδιου του Μάικ Σπανού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εν πρώτοις εκφράσει και την πρόθεσή του να αποσύρει το ενδιαφέρον του για υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία, όμως, στην πορεία έγιναν δεύτερες σκέψεις κατόπιν και μεσολάβησης στελεχών του ΑΚΕΛ, αφού και στο ίδιο το κόμμα δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο ΑΚΕΛ, με την ηγεσία του κόμματος να μην έχει ξεκαθαρισμένο το πώς θα πρέπει να κινηθεί. Διότι από τη στιγμή που χαλάσει η συνεργασία με τον Σπανό, θα πρέπει να υπάρχει και η εναλλακτική, η οποία μέχρι στιγμής δεν προβάλλει στον ορίζοντα.

Οι κραδασμοί από τις πρώτες δηλώσεις του Μάικ Σπανού ήταν ιδιαίτερα έντονοι, γεγονός που οδήγησε προχθές Δευτέρα στη σύγκληση εκτάκτως του Πολιτικού Γραφείου. Είχε προηγηθεί το μήνυμα προς τα στελέχη ότι αναβάλλεται η συνεδρία των κομματικών ομάδων βάσης για να μπορέσει το κόμμα να προχωρήσει σε κοινή διακήρυξη με τον υποψήφιο και μετά να γίνουν οι συνελεύσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξέτασης εναλλακτικής επιλογής, επισημαίνοντας σε πρώτο στάδιο την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι γκρίζες ζώνες με τον εν δυνάμει υποψήφιο του κόμματος, Μάικ Σπανό.

Α. Κυπριανού: Δεν γίνονται δεύτερες σκέψεις

Σε δηλώσεις του χθες αρχικά στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση» ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι αποφασίστηκε παράταση για την τελική έγκριση της υποψηφιότητας Μάικ Σπανού με στόχο να ετοιμαστεί εκτεταμένο και ολοκληρωμένο έγγραφο συμφωνίας με τον κ. Σπανό και το οποίο θα κατατεθεί στη βάση του κόμματος. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Μάικ Σπανός θα είναι τελικά το άτομο που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ΑΚΕΛ δεν κάνει δεύτερες σκέψεις. Αργότερα στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ Μέρα Μεσήμερι ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το έγγραφο συνεργασίας θα είναι έτοιμο τις επόμενες ώρες. Δήλωσε επίσης ότι θέλουν να ακούσουν τις απόψεις των μελών του ΑΚΕΛ και όλοι μαζί συλλογικά να αποφασίσουν. Είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται δεύτερες σκέψεις αλλά αν δεν καταλήξουν στο πλαίσιο συνεργασίας είναι όλα πιθανά.

Φρίξος Δαλίτης “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s