ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζει ο νόμος για αμπελοπούλια

Σειρά χαλαρώσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων περιλαμβάνει το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην αυριανή ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής και έχει άμεση σχέση με τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών. Μέσα από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται στα επιτρεπόμενα μέσα θήρευσης η χρήση της σφεντόνας και του αεροβόλου.

Επίσης, γίνεται διαχωρισμός των ξόβεργων από τα υπόλοιπα μέσα θήρευσης και ταυτόχρονα τίθεται συγκεκριμένος αριθμός κατοχής ξόβεργων, ώστε στον παραβάτη που θα συλλαμβάνεται να επιβάλλεται μικρότερη ποινή. Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται πρόνοιες του νόμου αναφορικά με το μαγείρεμα, την πώληση και την προσφορά θηραμάτων.

Το νομοσχέδιο μελέτησε σε μεγάλο αριθμό συνεδριάσεών της η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Λόγω του αριθμού των ζητημάτων και των λεπτομερειών που απασχόλησαν την Επιτροπή, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα δύο κυριότερα ζητήματα που προβλημάτισαν εντονότερα τους βουλευτές και αφορούν ειδικότερα τη διάθεση κυνηγίου για μαγείρεμα και βρώση, καθώς και το ύψος της ποινής του απαγορευμένου μέσου θήρευσης με ξόβεργα.

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονταν και πρόνοιες για την παραχώρηση της δυνατότητας μαγειρέματος και κατανάλωσης νόμιμου θηράματος σε ορισμένα ξενοδοχεία, υπεραγορές, περίπτερα, εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες και άλλους χώρους.

  Άγγελος Νικολάου  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s