Τα σενάρια ενόψει Γενεύης συζήτησαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς

ΠτΔ: Δεν χρειάζονται εβδομάδες αν είναι δημιουργική η Διάσκεψη

Τα διάφορα σενάρια ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη συζήτησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Διάσκεψης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, και ερωτηθείς για τη συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «όντως ήταν μια δημιουργική συνάντηση εν συνεχεία πρωινής με τον Πρωθυπουργό και με τον κ. Κοτζιά και έχουμε μελετήσει το πώς αντιμετωπίζουμε τα διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ενόψει της Γενεύης». 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ μετά από συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί ότι είναι προετοιμασμένοι να παραμείνουν στη Γενεύη μερικές εβδομάδες, είπε «μακάρι να είναι δημιουργική η συνάντηση και δεν χρειάζονται βδομάδες». 

Ερωτηθείς αν το κοινό έγγραφο θα πρέπει να είναι συμφωνημένο ή όχι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι είτε αυτό είναι κοινό είτε δεν είναι κοινό. «Συνεπώς θα πρέπει να είναι και συμφωνημένο. Αύριο θα έχω συνάντηση με τον κ. Άιντε, να δω τι θα μεταφέρει και αναλόγως θα είναι και η αντίδραση η δική μας. Αυτά όλα είναι που συζητήσαμε και με τον πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση είπε ότι «είναι πάντα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ και για τον δημιουργικό τρόπο που συζητάμε κάθε φορά την κοινή μας πολιτική στα μεγάλα θέματα τα γνωστά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ομογνωμία Αθηνών – Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αυτό να θεωρείται δεδομένο» και ο κ. Κοτζιάς απάντησε «πάντα».

Άιντα: Η Διάσκεψη της Γενεύης θα διαρκέσει εβδομάδες

«Όλες οι πλευρές είναι προετοιμασμένες να παραμείνουν στη Γενεύη για μερικές εβδομάδες» δήλωσε ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που άρχισε σήμερα επαφές στη Λευκωσία, με στόχο τον καταρτισμό του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου με όραμα, αποφασιστικότητα και προθυμία να σκεφτούν «έξω από το κουτί» ως επίσης και με σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας, δήλωσε ο  Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε τρεις ώρες.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, τόνισε ότι στόχος είναι να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού στη Γενεύη και να κλείσει κάθε εκκρεμότητα. Όπως ανέφερε, υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί εργασία μερικών εβδομάδων.

ΚΥΠΕ 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.