Η Σερβία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό – δηλώνει λεσβία…

Την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό -η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη- αποκτά η Σερβία.

Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης μέχρι χθες, η ηλικίας 41 ετών Άνα Μπρνάμπιτς είναι απόφοιτη του πανεπιστήμιου του Χαλ στην Αγγλία και με σπουδές και στις ΗΠΑ. Είχε βραβευτεί στο παρελθόν ως «επιχειρηματίας της χρονιάς» στη χώρα της, ενώ μιλάει αγγλικά και ρωσικά.

Η τοποθέτησή της – κατ’ επιλογήν του προέδρου της χώρας και πρώην πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς – έρχεται λίγα 24ωρα μετά την εκλογή στην Ιρλανδία του Λίο Βαραντκάρ, του πρώτου ομοφυλόφιλου – γιου Ινδού μετανάστη – πρωθυπουργού της χώρας.

Γκέι πρωθυπουργό έχει και το Λουξεμβούργο. Η πρώτη γυναίκα γκέι πρωθυπουργός ήταν στην Ισλανδία, η Γιοχάνα Σιγκουρτναρντότιρ, η οποία υπηρέτησε στο συγκεκριμένο αξίωμα τα χρόνια αμέσως μετά την οικονομική κρίση: 2009-2013.

Η επιλογή της Μπρνάμπιτς για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης είχε προκαλέσει θετικά σχόλια από οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού η Σερβία είναι μια από τις χώρες όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά ομοφοβίας. Ωστόσο, ο Βούτσιτς έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει πολιτικές που θα προστατεύουν τους ομοφυλόφιλους και πως θα αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους.

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην τεχνοκράτισσα Μπρνάμπιτς, περιγράφοντάς την ως «σκληρά εργαζόμενη, με επαγγελματικά και προσωπικά προσόντα».

«Πιστεύω ότι η Άνα Μπρνάμπιτς έχει όλες τις προσωπικές ικανότητες και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα εργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της Σερβίας», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων B92.

Ο Βούτσιτς αναμένεται να παραμείνει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, καθώς η νέα πρωθυπουργός έχει χαμηλό προφίλ και είναι άπειρη πολιτικός, στοιχεία που δεν θα της επιτρέψουν πολλούς ελιγμούς.

Η Άνα Μπράμπιτς αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Σερβία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την ένταξή της στην ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακά στενή της σχέση με τη Ρωσία και αναπτύσσοντας δεσμούς φιλίας με το Πεκίνο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s