Έιντε: Μακρύς ο δρόμος προς συνολικό σχέδιο λύσης Κυπριακού

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3.00 μμ η συνάντηση Κοτζιά-Έιντε, η οποία είχε διάρκεια περίπου δυόμιση ωρών. Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του Κοινού Εγγράφου για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις οποίες μεταφέρει η ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Αθήνα, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα διαδικαστικά ζητήματα εν όψει της Διάσκεψης.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται στη Διάσκεψη τις πρώτες τρεις ημέρες.. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο Φρανς Τίμμερμανς και θα είναι παρούσα και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Γιούνκερ, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι παρών, καθώς θα έχει συναντήσεις με τον Τραμπ τις συγκεκριμένες ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι παρών ούτε ο Γκουτέρες την πρώτη μέρα της Διάσκεψης, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η συνάντηση Κοτζιά-Έιντε έγινε σε καλό κλίμα, ενώ μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν, ήταν και το πώς θα διαμορφωθεί το πλάνο της συζήτησης με τα κεφάλαια του Κυπριακού.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται δημόσια παρέμβαση Κοτζιά, ο οποίος θα ξεκαθαρίζει τις ελληνικές θέσεις εν όψει της Διάσκεψης για την Κύπρο.  

Σύμφωνα με δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επεσήμανε ότι το κοινό έγγραφο δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη αν και βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση το έγγραφο θα είναι έτοιμο πριν τις 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, δεν υπάρχουν νέα στοιχεία στο έγγραφο που να διαφοροποιούν την κατάσταση από αυτή που ζήσαμε τον Ιανουάριο στη Γενεύη και το Μοντ Πελεραν. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ιδέες των Ηνωμένων Εθνών στο συγκεκριμένο έγγραφο, υπάρχουν μόνο θέσεις των πλευρών και επ΄ αυτών θα γίνουν συζητήσεις. 

Όπως αναφέρει σε ανταπόκριση το ελληνικό κρατικό κανάλι, ο κ. Έιντε απέφυγε να τοποθετηθεί κατά πόσο είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, ωστόσο τόνισε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να έχει αυτή η Διάσκεψη επιτυχή έκβαση και θετικό αποτέλεσμα.

Σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση Έιντε ότι η Διάσκεψη δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου και ότι ακόμα και αν βρεθεί λύση στην Ελβετία, θα είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι τη διαμόρφωση συνολικού σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού.

Γιώργος Καυκαλιάς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.