Σύγχυση στην Αθήνα με δήλωση Γιλντιρίμ για εγγυήσεις ΕΕ

Αποδίδεται σε διερμηνευτικό λάθος

Σε λανθασμένη διερμηνευτική διατύπωση αποδίδεται από έγκυρες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα η σύγχυση που προκλήθηκε σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα, με την  δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ  όπως αυτή αποδόθηκε μέσω ταυτόχρονης διερμηνείας ότι στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι εκείνη που θα εγγυηθεί την βιωσιμότητά της. 

Στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιλντιρίμ είπε πως «φυσικά, το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού ήταν πολύ σημαντικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών μας», και συνοπτικά ανέφερε ότι η λύση αυτή «πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων που ζουν στην Κύπρο, που ζουν στο νησί αυτή τη στιγμή».

Ακολούθως, δήλωσε ότι «Και πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό». 

Η διερμηνεία αυτή αποδόθηκε και στο επίσημο κείμενο των δηλώσεων και απαντήσεων σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, που απέστειλε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στα Μέσα Ενημέρωσης.

Σε αναζήτηση αντίδρασης για αυτήν την δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, που πρώτη φορά φαινόταν να εκφράζει μια τέτοια άποψη, το ΚΥΠΕ ενημερώθηκε από διπλωματικούς κύκλους, απόλυτα έγκυρους, ότι άλλη μετάφραση δίδει το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Τουρκίας Ανατολού, και ότι σε διασταύρωση με αξιόπιστο Τουρκολόγο στην Αθήνα, που αντιπαρέβαλε τον προφορικό λόγο του Γιλντιρίμ με το γραπτό κείμενο, προέβη στην ακόλουθη διόρθωση της επίμαχης φράσης:

«Η λύση θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αναφορικά και με τις σχέσεις ΕΕ-Ενωμένης Κύπρου». 

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης

>>> Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να αλληλοστηρίζονται

One thought on “Σύγχυση στην Αθήνα με δήλωση Γιλντιρίμ για εγγυήσεις ΕΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.