ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Σύμπνοια Αναστασιάδη-Kidd

Ομιλία του ΠτΔ σε δεξίωση στην οικία του Ύπατου Αρμοστή του ΗΒ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη απόψε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μάθιου Κιντ με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και τις οικογένειες των θυμάτων της πρόσφατης πυρκαγιάς σε κτήριο του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς το Ηνωμένο Βασίλειο για τα  τρομοκρατικά κτυπήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των Κυβερνήσεων των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται στενούς ιστορικούς δεσμούς, υπογραμμίζοντας τα κοινά κοινωνικο-οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά και τις κοινές αρχές και αξίες.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα να εργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της χώρας για μια ακόμη περισσότερο στενή και δυναμική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζοντας πλήρη σεβασμό στην απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως ενδιαφερόμενο μέρος που θα συμμετάσχει στην επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο, η αλληλεγγύη και η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες μας για να χειριστούμε αποτελεσματικά το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και όχι μόνο, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρόοδος επί του κεφαλαίου αυτού, που όπως είπε πρόσφατα και ο ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, θα δημιουργήσει σοβαρές προοπτικές για περαιτέρω γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε να επιτευχθεί όχι μόνο ουσιαστική πρόοδος αλλά ακόμη και μια συνολική λύση του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος.

Επεσήμανε ακόμη ότι «η προσήλωση μας στο όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου είναι σταθερή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να επιτύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τον λαό της μέσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή του κ. Κιντ στην ενίσχυση των κυπρο-βρετανικών σχέσεων.

Διαβεβαίωση Κιντ προς Αναστασιάδη ότι το ΗΒ θα επιδείξει ευαισθησία για το πώς το Brexit επηρεάζει την Κύπρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έτσι ώστε να επιδείξει ευαισθησία σε σχέση με το πώς η διαδικασία εξόδου του από την ΕΕ ενδέχεται να επηρεάσει την Κύπρο, διαβεβαίωσε απόψε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Μάθιου Κιντ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας στο πλαίσιο δεξίωσης στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία επ’ ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, έκανε λόγο για μια …τεράστια ευκαιρία για να οικοδομήσουμε, όπως είπε, ένα λαμπρότερο και πιο ελεύθερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους.

Σε ομιλία του στη δεξίωση, η οποία ας σημειωθεί είχε φέτος ως θέμα τον ήρωα των βιβλίων της Βρετανίδας συγγραφέως Τζοάν Ρόλινγκ, Χάρι Πότερ, o Βρετανός Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι το Hνωμένο Bασίλειο πρόκειται να αναγεννηθεί, μετά την απόφαση του βρετανικού λαού στο περσινό Δημοψήφισμα, σημειώνοντας ωστόσο πως οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ευθύς εξ’ αρχής να βρουν τη νέα τους θέση στον κόσμο, μέσα από την οποία θα μπορέσουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ευημερία και ασφάλεια, αλλά και να έχουν επιρροή έτσι ώστε να βοηθούν και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Επεσήμανε όμως πως σε αυτή την προσπάθεια οι Βρετανοί διαθέτουν ένα εύρος δυνάμεων και εφοδίων, συμπεριλαμβανομένης και της εφευρετικότητας η οποία αντανακλάται στα βιβλία του Χάρι Πότερ. «Θα πρέπει όμως όλοι να συμμετέχουμε», σημείωσε. «Και θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια και από τους φίλους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Θα πρέπει επίσης να μάθουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους με νέους τρόπους, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τη διμερή δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε υποδεικνύοντας πως «θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε να επιδεικνύουμε ευαισθησία σε σχέση με το πώς αυτό που εμείς κάνουμε για το δικό μας καλό, μπορεί να επηρεάσει αυτούς που βρίσκονται γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων και των φίλων μας».

Στο σημείο αυτό και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υποσχέθηκε πως, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έτσι ώστε να ισχύσει αυτό, να επιδείξει δηλαδή ευαισθησία σε σχέση με το πώς η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ ενδέχεται να επηρεάσει την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Μάθιου Κιντ είπε ότι η Κύπρος και οι πολίτες της από όλες τις κοινότητες βρίσκονται κοντά στη δυνατότητα να αναδυθούν από μια περίοδο διαχωρισμού που κρατάει για δύο γενιές. «Πρόκειται», σημείωσε, «για μια τεράστια ευκαιρία για να οικοδομήσουμε για όλους τους Κυπρίους ένα πιο λαμπρό και πιο ελεύθερο μέλλον».

Τόνισε ωστόσο πως θα χρειαστεί τεράστια φαντασία, ώθηση και θάρρος. «Είναι πολύ εύκολο να λέει κάποιος ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει. Και το πρόβλημα είναι πως όσο πιο πολλοί λένε πως δεν πρόκειται να δουλέψει, το πιο πιθανό είναι να αποδειχτούν σωστοί», ανέφερε.

«Στον οικονομικό τομέα υπάρχουν κανόνες ενάντια σε αυτού του είδους την αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δυστυχώς, όμως, όχι στην πολιτική», πρόσθεσε.

Εξέφρασε παρά ταύτα την ελπίδα πως όλοι όσοι συμμετείχαν στην αποψινή δεξίωση, ανεξαρτήτως τομέα, και οι οποίοι θεωρούν ότι συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία αυτών που διαθέτουν θάρρος, δημιουργούν και οραματίζονται, θα αποχωρήσουν από τη δεξίωση νοιώθοντας ωθούμενοι και ενισχυμένοι από τους υπόλοιπους.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s