Θεοχάρους: Μασκάρεμα τουρκικών θέσεων το έγγραφο Έιντε

Το έγγραφο Έιντε είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων, είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης

Το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ  Έσπεν Μπαρθ  Έιντε είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων, είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με το διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μας ενημέρωσε για το έγγραφο που κατέθεσε ο κύριος Έιντε αναφορικά με τα ζητήματα της ασφάλειας, και το οποίο υποτίθεται ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για τη συζήτηση στο Crans – Montana της Ελβετίας. Είδαμε εκ του μακρόθεν το έγγραφο, αλλά δεν τα λάβαμε στα χέρια μας. Η πληροφόρηση που είχαμε ήταν ανάλογη με αυτή που δημοσιεύεται στον ημερήσιο Τύπο και φαίνεται ότι η Τουρκία μέσα από το έγγραφο αυτό επιμένει στις θέσεις για συνέχιση των εγγυήσεων και της δυνατότητας της για παρέμβαση στα ζητήματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε, επίσης, ότι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη των συνομιλιών.

«Υποψιαζόμαστε όμως ότι αυτό που έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είτε δηλαδή θα αποδεχτούμε τους τουρκικούς όρους και θα υπάρξει συμφωνία, είτε μια λαθροβίωση των συνομιλιών που θα παραταθεί για μια επόμενη και μια μεθεπόμενη Γενεύη», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Πόλυ Παλλήκαρο.

«Έχουμε κάθε καλή πρόθεση να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να υποσκάψουμε σε καμιά περίπτωση, ούτε το κράτος μας, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά θεωρούμε ότι αυτό το έγγραφο έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί είναι πέρα για πέρα αντανάκλαση των τουρκικών θέσεων. Είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων. Αν ξεκινήσουμε από αυτό το έγγραφο, είμαστε ήδη πάρα πολύ κοντά στις τουρκικές θέσεις για την ασφάλεια, γιατί οι Τούρκοι δεν έχουν υποχωρήσει ούτε κατά μια ίντσα στις θέσεις τους που αφορούν τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Η κ.  Θεοχάρους είπε ότι αγωνίζονται για μια Κύπρο που θα προστατεύει τον κάθε πολίτη της χώρας της ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, εθνοτικής καταγωγής ή οποιασδήποτε δικής του ιδιαιτερότητας και θα μπορεί να έχει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την επικράτεια του νησιού.

«Αν αυτό αντίκειται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή  εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό, τότε νομίζω ότι ζούμε σε ένα παράλογο κόσμο» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν ο κ. Μαυρογιάννης τους ανέφερε τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έγγραφο Έιντε, η κ. Θεοχάρους είπε ότι ο κ. Μαυρογιάννης απέφυγε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα – γιατί το έθεσαν αυτό το ερώτημα – και πολύ σωστά έπραξε κατά τη δική της εκτίμηση.

«Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά πιστεύουμε ότι ο πατριωτισμός του δεν θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε οποιοδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το παρόν έγγραφο. Το παρόν έγγραφο όπως σας έχω πει αντανακλά τις τουρκικές θέσεις, παρόλο που καταγράφει υποτίθεται και τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και έχει αναφορές για τις θέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, και Αγγλίας, στην πραγματικότητα αντανακλά τις Τουρκικές θέσεις», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, σε δηλώσεις του είπε ότι θα μεταβούν στη Γενεύη με πρόθεση να συμβάλουν με τον τρόπο τους, υποβάλλοντας εισηγήσεις, επιχειρήματα, προβληματισμούς και διαφωνίες για το τι θα συζητείται στη Γενεύη.

«Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνεται προ των συναντήσεων των οποίων θα έχει είτε με τα κράτη -την Αγγλία, την Τουρκία, την Ελλάδα- είτε με τους διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εάν ο κύριος Αναστασιάδης έρχεται εκ των υστέρων για να μας ενημερώνει για το τι έχει ήδη πράξει, τότε δεν υπάρχει ουσία στο να είμαστε στη Γενεύη και να χρεώνουμε την Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

3 thoughts on “Θεοχάρους: Μασκάρεμα τουρκικών θέσεων το έγγραφο Έιντε

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.