Με τον εκλεκτό της Άγκυρας η ΕΕ στο Κραν Μοντάνα

Ο τουρκόφιλος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανζ Τίμπερμανς με τον ΥΠΕΞ Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο «εκλεκτός» της Άγκυρας, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων, Μάρτεν Φερβέι και τον συνταγματολόγο Πίετερ Βαν Νούφελ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε την Τετάρτη στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο Ολλανδός κ. Τίμερμανς θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Διάσκεψη της Ελβετίας και ότι έχει ήδη ενημερώσει εν προκειμένω τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο απέστειλε επιστολή.

Όπως απεκάλυψε ο «Φ», ο κ. Τίμερμανς αναφέρεται στον «μυστικό» οδικό χάρτη, τον οποίο έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως το πρόσωπο που θα αναλάβει ρόλο συντονιστή στην προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με στόχο την έναρξη διαβουλεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας στα τέλη του 2017, καθώς και για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων.

Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της Κομισιόν στη συμφωνία με την Άγκυρα για το Μεταναστευτικό και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο ο κ. Γιούνκερ έχει περιορίσει τη «δράση» του αρμοδίου Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, αλλά και της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι οποίοι δεν φέρονται να έχουν την «απαραίτητη χημεία» με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Γιούνκερ διήρκεσε 30 λεπτά και σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν ήταν «εγκάρδια». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο κ. Γιούνκερ ανέφερε προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο λόγος που αποστέλλει στο Κραν Μοντάνα τον κ. Τίμερμανς είναι γιατί γνωρίζει τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία…

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ζήτησε από τον κ. Τουσκ να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία και να μεταφέρει μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ενδεχόμενη εποικοδομητική στάση για λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει ανάλογα-θετικά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της υποψήφιας χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τουσκ ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν αναμένει θετικές εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν έχει θετικές ενδείξεις, αλλά ελπίζει ότι η Τουρκία θα τον ξαφνιάσει ευχάριστα.

Όπως επίσης πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει αποδεχθεί αίτημα της Λευκωσίας προκειμένου ο πρόεδρος Αναστασιάδης να προβεί σε ενημέρωση της Συνόδου Κορυφής, σε σχέση με το Κυπριακό, την Πέμπτη, στο πλαίσιο του δείπνου των «28».

Εξάλλου, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε στο πλαίσιο των επαφών του «τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά του να εργαστεί αόκνως για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη σημασία προόδου στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που η Τουρκία οφείλει να διαδραματίσει.

“Φ”

One thought on “Με τον εκλεκτό της Άγκυρας η ΕΕ στο Κραν Μοντάνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.