Προβληματισμός και ανησυχία κομμάτων – εκτός ΔΗΣΥ – για το έγγραφο Άιντε

Θεοχάρους: Μασκάρεμα τουρκικών θέσεων το έγγραφο Eide

Έντονες αντιδράσεις από την πλειοψηφία των κομμάτων προκαλεί το 9σέλιδο έγγραφο που ετοιμάστηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και το παρέδωσε χθες προς τις δύο πλευρές για μελέτη και υποβολή παρατηρήσεων.

Για το περιεχόμενο του εγγράφου που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη νέα διάσκεψη της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου ενημέρωσε τα κόμματα ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΔΗΣΥ: Προς τη σωστή κατεύθυνση το έγγραφο…

Το έγγραφο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Σε δηλώσεις, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι  το κοινό έγγραφο του ΟΗΕ είναι εμπιστευτικό και δεν μπορεί ο ίδιος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Αυτό όμως που μπορώ να σας πω» συνέχισε, «είναι ότι είναι ένα έγγραφο εργασίας και ταυτόχρονα ένα πολιτικό έγγραφο. Καταθέσαμε και καταθέτουμε παρατηρήσεις στο έγγραφο».

ΕΔΕΚ: «Πολύ αρνητικά στοιχεία» στο έγγραφο

Από την πλευρά του ο πρόεδρός της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο του εγγράφου που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη νέα διάσκεψη της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου, ανέφερε ότι εντοπίζει «πολύ αρνητικά στοιχεία».

Αναλύοντας τα «πολύ αρνητικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στο έγγραφο», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «το έγγραφο ονομάζεται κοινό, αλλά κοινό δεν είναι, διότι κοινό έγγραφο σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέρη, τα οποία λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία».

Ωστόσο, συνέχισε, «το συγκεκριμένο έγγραφο έχει ετοιμαστεί από τον κ. Άιντε και αναμένονται, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι απόψεις και της δικής μας πλευράς».

Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι εάν στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις 28 του μήνα η δική μας πλευρά είναι σε θέση ακριβώς να διαμορφώσει το συγκεκριμένο έγγραφο με εισηγήσεις ώστε ακριβώς να βελτιωθεί το πλαίσιο των συζητήσεων».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «εάν οι εισηγήσεις της πλευράς μας δεν γίνουν αποδεκτές τότε τίθεται το ερώτημα τι πράττει η πλευρά μας, το απορρίπτει, συμμετέχει ή δεν συμμετέχει στις συνομιλίες και εάν οι εισηγήσεις δεν γίνουν αποδεκτές και λάβει μέρος στις συζητήσεις ποιες είναι οι παγίδες οι οποίες κρύβονται και τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν».

«Αυτά είναι θέματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Ανησυχία εξέφρασε για το ότι «έντεχνα, ενώ η διάσκεψη συγκαλείται για να συζητήσει τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και στην ουσία να συνεχίσει η διαδικασία που είχε ξεκινήσει στις 12 του Γενάρη στη Γενεύη και συνεχίστηκε στις 18 και 19 του Γενάρη στο Μοντ Πελεράν, εισάγεται και το στοιχείο της συζήτησης θεμάτων που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση με πρόσχημα δήθεν την συνταγματική ασφάλεια».

Ακόμη ένα πολύ αρνητικό στοιχείο που εντοπίζει η ΕΔΕΚ, όπως είπε ο Πρόεδρος της, είναι το ότι «ακόμα και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων τίθεται υπό προϋποθέσεις και συζήτηση εάν θα πρέπει να γίνει ή όχι».

 ΔΗΚΟ: Επικίνδυνο το έγγραφο Άιντε

Christiana Erotokritou-DEKO spokeswoman

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία, που εντοπίζουμε σε δημοσιεύματα, ότι το έγγραφο Άιντα δεν περιέχει μόνο τις θέσεις των μερών στην Ασφάλεια, αλλά προχωρά σε διαπιστώσεις και συμπεράσματα, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

Προσθέτει ότι προκύπτουν τεράστια ζητήματα αλλά και κίνδυνοι από συγκεκριμένες αναφορές στο έγγραφο Άιντε όπως:

 •    Το ότι έχει αποφασιστεί ότι αυτό που επιδιώκεται δεν είναι η κατάργηση αλλά η «αντικατάσταση» του υφιστάμενου συστήματος ασφάλειας.

•    Αναφέρεται το έγγραφο σε Συνθήκη Εφαρμογής (Treaty of Implementation), υπονοώντας ότι μεθοδεύεται η αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Άιντε επαναφέρει την ιδέα της «Συνθήκης για τη Νέα Κατάσταση Πραγμάτων (Treaty for the New State of Affairs in Cyprus)» που υπήρχε στο Σχέδιο Ανάν και η οποία περιελάμβανε παρόμοιες ρυθμίσεις με αυτές που υπάρχουν στη «Συνθήκη Εφαρμογής (Treaty of Implementation)» την οποία σχολιάζει εγκωμιαστικά στο έγγραφο του.

 •    Προκύπτουν πολλά ζητήματα από το γεγονός ότι αυτή τη Συνθήκη δεν θα την υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η «Ενωμένη Κύπρος».

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη νομική γνωμάτευση την οποία είχε εξασφαλίσει η πλευρά μας πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης του περασμένου Ιανουαρίου, επισημαίνονται σοβαρότατοι κίνδυνοι σε ότι αφορά την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωση του καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο:

 •    Για να συζητηθούν οι σοβαρότατοι κίνδυνοι, που προκύπτουν από το έγγραφο Άιντε.

•    Για να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, κατά πόσο θα εγκριθεί αυτό το έγγραφο από την πλευρά μας.

•    Για να συζητηθεί το κατά πόσο αυτό το έγγραφο πρέπει να καθοδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο κεφάλαιο της Ασφάλειας.

 Οικολόγοι: Πρέπει να αποσυρθεί η πρόταση Άιντε

Δε θα αποκαλύψουμε τα δικά μας σχόλια και επιφυλάξεις ανάφερει σε ανακοίνωση του Κινήμα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Υπάρχει όμως ένα θέμα όμως, το οποίο έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και αφορά την πρόταση Άιντε για «σύμφωνο εφαρμογής της λύσης» που προτείνεται να υπογραφεί από τις εγγυήτριες δυνάμεις και την «ενωμένη κυπριακή δημοκρατία», δηλαδή μετά την υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Εμμέσως πλην σαφώς, λοιπόν, αν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόνοια:

Α) Δίνεται συνεχεία στον εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας μετά τη λύση του Κυπριακού και προετοιμάζεται το έδαφος για την επιμονή των Τούρκων στην ανανέωση των συμφωνιών του 60’.

 Β) Διαλύεται πριν από τη λύση η Κυπριακή Δημοκρατία.

 Γ) Ακυρώνεται η θέση του Πρόεδρου Αναστασιάδη ότι την εγγύηση για εφαρμογή της λύσης θα την αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί πχ ΟΗΕ, ΟΑΣΕ κλπ.

Οι Οικολόγοι ζήτησαν από τον κ. Μαυρογιάννη να μεταφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ισχυρή εισήγηση για διαγραφή της συγκεκριμένης αναφοράς από το έγγραφο Άιντε.

ΚΥΠΕ

>>> Θεοχάρους: Μασκάρεμα τουρκικών θέσεων το έγγραφο Έιντε

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.