ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΪΝΤΕ: Ενστάσεις για τις εγγυήσεις

Σοβαρές ενστάσεις ως προς το ρόλο που επιχειρείται να παίξει η Τουρκία μέσω της Συνθήκης Εφαρμογής της λύσης έχει εγείρει η Λευκωσία, μέσα από τα σχόλιά της επί του εγγράφου που ετοίμασε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις παρατηρήσεις της, που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό, η ελληνοκυπριακή πλευρά στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα «Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης»:

  • α) Η Τουρκία ως κατοχική δύναμη δεν μπορεί να εξασφαλίζει θέση εγγυητή για την εφαρμογή της λύσης (στο έγγραφο υπάρχει πρόνοια ότι τη συνθήκη αυτή θα την υπογράψουν οι τρεις εγγυήτριες και η Ενωμένη Κύπρος),
  • β) Ζητούνται διευκρινίσεις ως προς το ποιος βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο θέμα με τις υποψίες να πηγαίνουν προς τους Βρετανούς και προς τον κ. Άιντε,
  • γ) Θα ζητηθούν διευκρινίσεις για την πρόνοια να υπογραφεί η Συνθήκη από Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και Ενωμένη Κύπρο και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί αυτό παραπέμπει σε παρθενογένεση.

Ανησυχίες ότι μπορεί να προκύπτει θέμα παρθενογένεσης υπάρχουν και σ’ ό,τι αφορά το μέλλον των υφιστάμενων συνθηκών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Άιντε στο έγγραφό του αναφέρεται σε κατάργηση των υφιστάμενων συνθηκών. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτιμά τη χρήση του όρου αντικατάσταση αντί της κατάργησης.

Ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι και το μέλλον του κατοχικού στρατού, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στο έγγραφο για την οριστική αποχώρησή του, αλλά αναφέρεται σε αναπροσαρμογή, κάτι που επιδέχεται άλλες ερμηνείες. Μάλιστα, μέσω της παραπομπής στην ύπαρξη ενός αγήματος αφήνεται παράθυρο το οποίο η τουρκική πλευρά ενδέχεται να εκμεταλλευθεί προκειμένου να διασφαλίσει μόνιμη παραμονή στρατού.

Σειρά παρατηρήσεων επί του εγγράφου θα αποστείλουν εντός της ημέρας τόσο η Ελλάδα όσο και η τουρκική πλευρά.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

>>> Θεοχάρους: Μασκάρεμα τουρκικών θέσεων το έγγραφο Έιντε

One thought on “ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΪΝΤΕ: Ενστάσεις για τις εγγυήσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.