Βόλτες του «Barbaros» ανοικτά του Πρωταρά

Λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της κρίσιμης διάσκεψης για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, οι τουρκικές προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου, κλιμακώνονται.

Πλήρωμα από συνοδευτικό πλοίου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» με φουσκωτή βάρκα πλησίασε παρενοχλώντας Ελληνοκύπριους ερασιτέχνες ψαράδες που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο «Golden Coast» στον Πρωταρά.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη της βάρκας, ο οποίος έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία για το περιστατικό, οι επιβαίνοντες στη φουσκωτή βάρκα αφού τους πλησίασαν, επιχείρησαν αρχικά να τους ωθήσουν σε πορεία προς τα κατεχόμενα με διάφορες μανούβρες. Αφού δεν τα κατάφεραν, φώναξαν στα αγγλικά στον Ελληνοκύπριο καπετάνιο και τον φίλο του με τον οποίο ψάρευαν τόνους, ότι ήθελαν απλά να τους ενημερώσουν.

Πλησίασαν το αλιευτικό σκάφος και έδωσαν στους δύο Ελληνοκύπριους φυλλάδιο στο οποίο αναγράφονταν προειδοποιήσεις σε τέσσερις γλώσσες για τις ενέργειες του «Barbaros».

Στο φυλλάδιο, γινόταν αναφορά στα τουρκικά, ελληνικά, αγγλικά και αραβικά για τις κινήσεις και τις ενέργειες του τουρκικού πλοίου το οποίο θα συνεχίσει τις έρευνες του μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως σημειώνεται. Η ενημέρωση, προστίθεται, γίνεται για σκοπούς αποφυγής ατυχήματος αλιευτικών σκαφών με το τουρκικό πλοίο με τα σκάφη που το συνοδεύουν στις έρευνες του. Αναγράφονται επίσης τηλέφωνα επικοινωνίας για ενημέρωση.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αρχικά μέσω ασυρμάτου Λιμενική Αστυνομία, ενώ στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης της βάρκας έδωσε γραπτή κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Η Αστυνομία ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικό για το συμβάν, ενώ ετοιμάζεται και έκθεση γεγονότων για τα όσα συνέβηκαν, σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προς επιβεβαίωσης της καταγγελίας τους ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης της βάρκας επικαλέστηκε την καταγραφή της πορείας του σκάφους τους στο GPS.

Φρίξος Δαλίτης   

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.