Η Λευκωσία με NAVTEX άνοιξε τον δρόμο για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Του Νίκου Μελέτη 

Ο κύβος ερρίφθη στην Κύπρο καθώς την Πέμπτη το βράδυ εκδόθηκε από την Λευκωσία η NAVTEX 236/17 με την οποία ανακοινώνονται οι εργασίες προετοιμασίας γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με την NAVTEX  δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή του Οικοπέδου 11 (παρατίθενται συγκεκριμένες συντεταγμένες) για «δραστηριότητες προετοιμασίας γεωτρήσεων που θα διενεργηθούν από 22 Ιουνίου μέχρι 12 Ιουλίου 2017 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης καλούνται οι ναυτιλλόμενοι να κινούνται με προσοχή στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η Λευκωσία παρά τις τουρκικές απειλές και παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του Ε. Άιντε  επιχειρεί να φέρει τις συνομιλίες για το κυπριακό κοντά στην ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης, έχει επιμένει ότι δεν πρόκειται να αναστείλει τον ενεργειακό σχεδιασμό της, κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν  επιθυμούν ούτε και οι εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL που έχουν τα δικαιώματα του Οικοπέδου 11. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε και η συγκεκριμένη NAVTEX στέλνοντας το μήνυμα ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά.

Το πλωτό γεωτρύπανο το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναλάβει την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 στις 14 Ιουλίου  είναι το West Capella το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στην Τενερίφη.

Η κυπριακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε  όλο το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την  έναρξη των γεωτρήσεων  ενώ εκδόθηκε και η περιβαλλοντική γνωμάτευση για λογαριασμό της εταιρίας Total Exploration & Production Cyprus B.V.

Η γεώτρηση θα  ονομάζεται  Onesiphoros θα είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει μελλοντικά επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον οι αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες είναι επιτυχείς.

Όπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος», η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται εντός του ερευνητικού τεμαχίου 11 το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η γεώτρηση  «Onesiphoros West-1 (OW-1)» θα είναι κάθετη σε βάθος 1.698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ταμιευτήρας στόχος (εκτιμάται στα 4.250 μέτρα πραγματικού κατακόρυφου βάθους/ μέσης στάθμης θάλασσας.

Αφού ληφθούν δεδομένα η γεώτρηση θα σφραγισθεί ενώ η διάρκεια των συνολικών εργασιών υπολογίζεται  σε 50-72 ημέρες.

Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες θα ληφθούν δεδομένα μέσω χρήσης ραδιενεργών ή και ακουστικών πηγών για την καταγραφή δεδομένων και άλλες μέθοδοι μέτρησης και εάν κριθεί απαραίτητο  θα διεξαχθεί επιβεβαιωτική  γεώτρηση  (Onesiphoros West-2 ‘OW-2’).

Το πλοίο γεώτρησης θα υποστηρίζεται από τρία ακόμη πλοία  ενώ θα επιστρατευθεί και ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του προσωπικού από και προς  το σκάφος γεώτρησης.

Πηγή: liberal.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.