Οι «Μένουμε Τουρκία» του 1821 που δεν ήθελαν την σύγκρουση. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται στην Κύπρο!

Δεν ήταν όλοι οι Ελληνες δυσαρεστημένοι με την σκλαβιά, υπήρχαν όπως και σήμερα κάποιοι που είχαν κερδίσει από τις καλές σχέσεις τους με την Πύλη και το κυριότερο δεν ήταν και πολύ πρόθυμοι να συμβάλουν οικονομικά στον Αγώνα.

Ορισμένοι προύχοντες και εφοπλιστές, δεν είχαν τις ίδιες ανησυχίες με τους υπόδουλους Ελληνες, το μεγαλύτερο προβλήματα τους ήταν οι φόροι που ήθελαν οι επαναστάτες και οι καταθέσεις τους.

Ενα τέτοιο παράδειγμα ήταν και κι ένας μεγαλοεφοπλιστής που αναφέρει ο Ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδας από το αρχείο του Χατζηπαναγιώτη.

Εκείνη την εποχή τα καράβια ήταν «εταιρείες» πολλών μετόχων γιατί ήταν πολυδάπανα. Ο μόνος μάλιστα που είχε ένα ολόκληρο πλοίο στην κατοχή του ήταν ο Κουντουριώτης κι αυτό μόνο και μόνο για το κοινωνικό κύρος. Ο «Μένουμε Τουρκία» εφοπλιστής είχε μερίδια σε πολλά πλοία, σε ορισμένα έως και το μισό.

Αυτος λοιπόν, όπως βρέθηκε στα αρχεία, μαζί με τον υιό του έφυγαν από τους πρώτους στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Κυθηρα που ήταν Αγγλικό έδαφος και μπορούσαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στο Αιγαιο, αλλά το κυριότερο απέφυγαν τους επαναστάτες που τους ζητούσαν λεφτά (σκέψου να είχαν και capital κοντρόλ τότε)

Έχουν βρεθεί αρχεία στα οποία βρίζουν τον Κολοκοτρώνη επειδή η Επανάσταση πηγαίνει τόσο καλά γιατί αναστατώνει τις θάλασσες και κάνει επικίνδυνο το εμπόριο! [Αυτό σας θυμίζει Αβέρωφ και Άντρο;]

Για να είμαστε δίκαιοι, υπήρχε κι ο τραπεζίτης Νικόλας Ταμπακόπουλος, αναφέρει ο Ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδας,  τοκογλύφος που επένδυε εκατομμύρια γρόσια και συμμετείχε μετά στην Επανάσταση.

Ευτυχώς οι «Μένουμε Τουρκία» ήταν ελάχιστοι, όπως και σήμερα…

netakias.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.