Καμία υποχώρηση για ασφάλεια, εγγυήσεις, Μόρφου αποφάσισαν Ερντογάν και Ακιντζί

ΑΦΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ, ΑΝΤΡΟ, ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ… ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ; ΛΟΓΙΚΟ!

Δείτε ποιοι αγαπάνε τη Μόρφου. Ο αρχιγενίτσαρος της μάσας Τάκης Χατζηδημητρίου και δυο γνωστές γυναίκες.

Τις παρούσες θέσεις τους στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποφάσισε να διατηρήσει η τουρκική πλευρά στο Κραν Μοντάνα κατά τις επαφές του ουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι στο Κραν Μοντάνα, Άγκυρα και Τ/κ πλευρά δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην Μιλλιέτ ότι ‘για τους Τ/Κ η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ και πως το τελευταίο διάστημα το θέμα αυτό δημιούργησε σύγχυση.

“Γίνεται σκοπίμως προσπάθεια να προβληθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια της μίας πλευράς του νησιού, δηλαδή της βόρειας Κύπρου. Και οι Ε/Κ είναι δηλαδή εγγυήτρια ολόκληρου του νησιού. Στο νησί υπάρχει μια εγγύηση. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις δεν εγκαταλείπονται. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί δεν εγκαταλείπεται. Η ε/κ πλευρά τάσσεται εναντίον των εγγυήσεων αλλά δεν γίνονται καν νομικές διαδικασίες εναντίον για τις επιθέσεις που έγιναν την τελευταία χρονιά εναντίον Τ/Κ. Σε μια τέτοια κατάσταση κανείς να μην περιμένει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού. Οι Τ/Κ, όλα τα κόμματα στην ‘τδβκ’ δηλώνουν ότι χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας”, ανέφερε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην Μιλλιέτ ότι ο Μουσταφά Ακιντζί διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με καλή πρόθεση. “Ο κ. Ακιντζί προσπαθεί να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με λογικό τρόπο αλλά η αδιάλλακτη στάση της Ε/κ πλευράς είναι εκεί”.

Για τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε η ίδια πηγή ανέφερε ότι “κυνηγά την καριέρα του. Δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι άφησε στην μέση το Κυπριακό. Δεν μπορούν να γίνουν απαράδεκτα βήματα για την καριέρα του Έιντε”.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Ε/Κ το παιχνίδι τους στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων το εφάρμοσαν και στο θέμα του εδαφικού και του χάρτη προσθέτοντας ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 ο ε/κ τομέας που έγινε μέλος της ΕΕ ακολούθησε την αντίληψη του ‘ό,τι αποσπάσουμε στο τραπέζι είναι κέρδος για μας’. “Οι Ε/Κ συνεχώς θέλουν έδαφος για το ομόσπονδο κράτος. Έχουν πάθει εμμονή με την Μόρφου. Οπωσδήποτε θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι της Μόρφου. Αυτή δεν είναι μια προσέγγιση που μπορεί να γίνει αποδεχτή. Υπάρχει μια κατάσταση να κάνει συνεχώς τις υποχωρήσεις η Τ/κ πλευρά”, ανέφερε. Οι διπλωματικές πηγές είπαν ότι κανείς δεν θα πει ναι σε μια συμφωνία που δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα, την ισότητα, την ασφάλεια των Τ/Κ. “Λέγεται ότι αυτό το πρόβλημα συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια. Μπορεί να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια αλλά κανείς δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα των Τ/Κ. Η κατάσταση θα συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο”, ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στο τραπέζι για να κρατήσουν τους Ε/κ στο τραπέζι και να δώσουν την εικόνα ότι ‘οι Ε/κ παρουσιάζουν προβλήματα’. “Είναι λάθος να προσπαθήσεις να κάνεις υποχωρήσεις για να δει η διεθνής κοινότητα ότι κάναμε βήμα.

Η αντίληψη του ‘ας κάνουμε εμείς πρόταση, οι Ε/Κ άλλωστε δεν θα το δεχτούν’ δεν είναι σωστή. Οι θέσεις πρέπει να διατηρηθούν καθαρές απέναντι στην διεθνή κοινή γνώμη”, είπε.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.