Νορβηγικοί σκόπελοι «τουρκικών αποχρώσεων»

Το αργότερο αύριο θα βρίσκεται στα χέρια της ε/κ πλευράς το νέο έγγραφο Έιντε, το οποίο θα έχει ενσωματωμένες τις πολύ σοβαρές παρατηρήσεις της Λευκωσίας επί του προσχεδίου που είχε παραδοθεί στον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη, το οποίο συζήτησε εξαντλητικά τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τις πολιτικές ηγεσίες, που εντόπισαν με τη σειρά τους επικίνδυνα σημεία και παγίδες.

Πλέον όλη η προσοχή στρέφεται στην Ελβετία και το θέρετρο Κρανς Μοντάνα, όπου σε ένα περιβάλλον απομόνωσης θα κριθεί η τύχη του Κυπριακού…

Νορβηγικές παγίδες

Από την περασμένη Τετάρτη είχε διαρρεύσει ότι στο εννιασέλιδο έγγραφο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε υπήρχαν σημεία που η Λευκωσία θα πρέπει, αν όχι να διαγράψει, τουλάχιστον να προσέξει ιδιαίτερα, αφού κρύβουν παγίδες που στο μέλλον μπορούν να αποβούν μοιραίες. Το έγγραφο, που όντως είναι οδηγός – πλαίσιο, το οποίο μπορεί να καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις ώστε αυτές να είναι επί της ουσίας, χωρίζει τα στοιχεία ασφάλειας στους τέσσερεις γνωστούς, πλέον, πυλώνες:

  • Συνταγματική Ασφάλεια
  •  Εσωτερική Ασφάλεια
  • Εξωτερική Ασφάλεια
  • Ασφάλεια Εφαρμογής της Λύσης

Παρά ταύτα, όπως μαθαίνει η «Σημερινή» της Κυριακής και μετέδωσε σε βάθος η τηλεόραση του «Σίγμα» από την Τετάρτη και εντεύθεν, το έγγραφο βρίθει στοιχείων που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα και φλερτάρει με τη λογική των εισηγήσεων – ιδεών από τον συγγραφέα του, εν είδει συγκεκαλυμμένης επιδιαιτησίας.

Όχι βεβαίως όπως την γνωρίσαμε το 2004, αλλά καλά κρυμμένης πίσω από τη λογική των «ατομικών του συμπερασμάτων» και χαρακτηρισμών των όσων ακούστηκαν στο Μον Πελεράν 3 και καταγράφηκαν σε σχετικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί αυτούσιο παράρτημα του κοινού λεγόμενου εγγράφου Έιντε.

Τουρκικές αποχρώσεις

Η όλη λογική του εγγράφου περιστρέφεται γύρω από την άποψη του κυρίου Έιντε για την ανάγκη αντικατάστασης του υφιστάμενου μοντέλου ασφάλειας με ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις νέες πραγματικότητες, στο διεθνές δίκαιο και τη θέση πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της Ε.Ε. Ως εδώ η φιλοσοφία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως άκρως θετική. Παρά ταύτα, στη λεπτομέρειά της αφήνει πικρή γεύση στην ε/κ πλευρά που εντοπίζει, με τη βοήθεια των πολιτικών αρχηγών που ενημερώθηκαν, άκρως ανησυχητικές «νορβηγικές» παγίδες, που σε πολλές περιπτώσεις φαντάζουν να έχουν άκρως «τουρκική απόχρωση».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.