Ο Άιντε “δούλεψε” Αναστασιάδη και Κοτζιά!!!

Ο Γ. Λιλλήκας: το έγγραφο Έιντε είναι δεσμευτικό

Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποστέλλει ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας επισημαίνοντας στον ΠτΔ όπως λέει τους κινδύνους ενόψει της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Crans Montana.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Στο Εθνικό Συμβούλιο, σας υπέβαλλα την ερώτηση κατά πόσο το έγγραφο Άϊντα θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι αν θα έχει τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμα και στις διατυπώσεις και στις ορολογίες που θα χρησιμοποιηθούν.

Η απάντησή σας, κύριε Πρόεδρε, ήταν πως το έγγραφο που ανέλαβε να ετοιμάσει ο κύριος Άϊντα, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι τίποτε άλλο από την κωδικοποίηση των θέσεων που τα εμπλεκόμενα μέρη κατέθεσαν στη Διάσκεψη της Γενεύης στο Mont Pélérin, μέσω των εμπειρογνωμόνων τους.

Επειδή το έγγραφο Άϊντα δεν μας δόθηκε, ούτε και μπορέσαμε να το διαβάσουμε, εμπιστευθήκαμε τις διαβεβαιώσεις σας.

Διαπιστώνω τώρα, από τις αντιδράσεις σας και την κινητοποίηση των εκπροσώπων σας, πως ανησυχείτε για θέσεις και διατυπώσεις που περιέχονται στο έγγραφο Άϊντα.

Αυτό με οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα πως το έγγραφο Άϊντα δεν έχει το χαρακτήρα που εσείς μας διαβεβαιώσατε ότι έχει, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να αντιδρά η πλευρά μας  τόσο έντονα  για θέσεις της Βρετανίας ή της Τουρκίας οι οποίες δεν μας δεσμεύουν. Φαίνεται πως η δέσμευση για συμφωνημένο έγγραφο δημιουργεί δεσμευτικότητα που καθιστά το έγγραφο Άϊντα όχι «οδηγό» αλλά πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είχα, ακόμη, ρωτήσει κατά πόσο αυτό το έγγραφο θα ήταν έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών σημειώνοντας τον κίνδυνο να βρεθούμε σε αντιπαράθεση όχι με την Τουρκία αλλά με τα Ηνωμένα Έθνη. Μας διαβεβαιώσατε ότι δεν θα ήταν έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Τώρα, όμως, διαπιστώνω ότι είναι με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κύριο Άϊντα που βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση.

Όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, θα είχαν αποφευχθεί αν δεν δεχόσασταν να οριστεί ημερομηνία για τη νέα Διάσκεψη προτού γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και προτού συμφωνηθεί η διαδικασία και το περιεχόμενο του εγγράφου Άϊντα. Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε και είμαστε σήμερα, λίγες μέρες πριν τη Διάσκεψη, σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Επειδή δεν υπάρχει πλέον χρόνος και προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα, εισηγούμαι κύριε Πρόεδρε, όπως απευθυνθείτε με επιστολή σας στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε, κύριο Γκουντέρες με την οποία να δηλώνετε ξεκάθαρα πως οι προτάσεις και το περιεχόμενο του εγγράφου του κυρίου Άϊντα δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την Ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν μπορεί να αποτελεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και προτού μεταβούμε στην Ελβετία”.

Πηγή: εφημ. Σημερινή

>>> Έξω φρενών ο Κοτζιάς αδειάζει τον Άιντα: Σκληρή επιστολή με φοβερές καταγγελίες…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.