Υπόθεση Σέρβων εκτελεστών: Έκδοση ακόμη 5 ενταλμάτων για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα

Οκταήμερο διάταγμα προσωποκράτησης των τριών υπόπτων που συνελήφθησαν την Πέμπτη σχετικά με την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, εξέδωσε την Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη διερεύνησή της με νέο κύκλο εξετάσεων.

Το Δικαστήριο αποδέχτηκε το σχετικό αίτημα της Αστυνομίας κρίνοντας ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προσωποκράτηση των υπόπτων, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή την ένσταση που υπέβαλε η υπεράσπιση του 3ου υπόπτου. Ο 1ος και 2ος ύποπτος δεν έφεραν ένσταση.

Στο αίτημα της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση των τριών υπόπτων το οποίο υπέβαλε ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Μάρκος Νικολεττής, εξιστορούνται λεπτομερώς τα όσα έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στις 22 Μαρτίου 2016 στις 11:23 το πρωί η Interpol Βελιγραδίου διαβίβασε στην Interpol Λευκωσίας κατεπείγον μήνυμα με θέμα “Contract killing in Cyprus” με το οποίο ενημέρωνε τις κυπριακές αρχές ότι οι σερβικές αρχές κατά τη διερεύνηση οργάνωσης εγκλημάτων από μια εγκληματική ομάδα, διαπίστωσαν ότι μέλη αυτής της ομάδας διέμεναν στην Κύπρο και σχεδίαζαν να διαπράξουν φόνο στην Κύπρο. Ο 1ος καταζητούμενος στην υπόθεση που διερευνά η Αστυνομία, ο οποίος βρισκόταν υπό διερεύνηση από τις αρχές της Σερβίας, επικοινωνούσε με άγνωστο πρόσωπο στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία.  Σύμφωνα πάντα με το αίτημα της Αστυνομίας άγνωστο τότε πρόσωπο στις Κεντρικές Φυλακές προσέλαβε τον 1ο καταζητούμενο για την οργάνωση δολοφονίας αγνώστου προσώπου από την Κύπρο προς όφελος επίσης αγνώστου προσώπου επίσης από την  Κύπρο, με την αμοιβή του 1ου καταζητούμενου να συμφωνείται στις €100.000. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο 1ος καταζητούμενος θα προσλάμβανε άλλα πρόσωπα οι οποίοι θα ενεργούσαν ως εκτελεστές.

Σύμφωνα πάντα με το αίτημα της Αστυνομίας, από τις προκαταρκτικές εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι πιθανός στόχος των δραστών ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης («Αλεξούι») από τη Λευκωσία. Διαφάνηκε επίσης ότι το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνούσε ο 1ος καταζητούμενος ήταν πρόσωπο που καταδικάστηκε για συνωμοσία για φόνο του Αλέξη Μαυρομιχάλη και άλλων δύο προσώπων και ο οποίος είναι κατάδικος από το 2017 στις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολούθως στις 24 Μαρτίου 2016, οι σερβικές αρχές ενημέρωσαν εκ νέου τις κυπριακές αρχές, μεταξύ άλλων, ότι στις 22 Μαρτίου 2016, ο 1ος καταζητούμενος ταξίδεψε από τη Σερβία με τη πτήση PC984 για την Κωνσταντινούπολη και απ’ εκεί έφτασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά και πως κατά την παραμονή του στην Κύπρο διέμενε στο ξενοδοχείο Saray στην κατεχόμενη Λευκωσία και ότι στις 22 Μαρτίου και 23 Μαρτίου είχε συναντήσεις με τον κατάδικο για την απόπειρα φόνου.

Ακολούθως στις 29 Μαρτίου η Interpol Βελιγραδίου ενημέρωσε την Αστυνομία Κύπρου ότι ο 1ος καταζητούμενος είχε αγοράσει 2 αεροπορικά εισιτήρια για να έρθουν στην Κύπρο στις 30 Μαρτίου 2016 οι καταζητούμενοι 2 και 3 για να οργανώσουν το έγκλημα και στις 30 Μαρτίου 2016 ότι οι καταζητούμενοι 2 και 3 αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Nikola Tesla του Βελιγραδίου.

Στις 31 Μαρτίου 2016 η Interpol Βελιγραδίου με νέο μήνυμα της ενημέρωσε την κυπριακή Αστυνομία ότι οι καταζητούμενοι 2 και 3 αφίχθησαν στην Κύπρο, στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν μέσω Κωνσταντινούπολης, στις 22:30 της 30ης,  Μαρτίου 2016 και ότι στο αεροδρόμιο τους ανέμενε ο κατάδικος 1ος ύποπτος μαζί με τον 2ο ύποπτο. Επίσης ότι οι καταζητούμενοι 3 και 3 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω παράνομης διόδου και πως στις 31 Μαρτίου 2016 μέσω του κινητού τηλεφώνου που αποδίδεται στον κατάδικο, ενημερώθηκε ο 1ος καταζητούμενος ότι ο στόχος ακολουθείται πάντα από 2 αυτοκίνητα, έχει 5 φρουρούς, το σπίτι έχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και ότι θα χρειάζονταν 3-4 μέρες για να εξετάσουν κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει ή όχι η «δουλειά».

Στις 5 Απριλίου 2016 οι σερβικές αρχές ενημέρωσαν την κυπριακή Αστυνομία ότι οι καταζητούμενοι 2 και 3 επέστρεψαν στη Σερβία στις 4 Απριλίου 2016 στις 11:30 π.μ και ότι θα επισκέπτονταν εκ νέου την Κύπρο για τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος που είχαν σχεδιάσει.

Στις 13 Απριλίου 2016 η Interpol Βελιγραδίου ενημέρωσε την Αστυνομία Κύπρου ότι μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του κατάδικου 1ου υπόπτου και του 1ου καταζητούμενου, έγιναν οι διεργασίες για την καταβολή προκαταβολής €10.000 στη Θεσσαλονίκη από άλλο άγνωστο πρόσωπο στον καταζητούμενο 4.

Οι καταζητούμενοι 2 και 3 αφίχθησαν στις 16 Απριλίου στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν  μέσω Κωνσταντινούπολης περί τις 15:40 και περί τις 19:00 της ίδιας μέρας επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη καθώς σύμφωνα με μήνυμα των σερβικών αρχών προς την κυπριακή αστυνομία, πληροφορήθηκαν κατά την άφιξη τους ότι είναι υπό παρακολούθηση και ως εκ τούτου έφυγαν με την επόμενη πτήση. Από την Κωνσταντινούπολη παραλήφθηκαν από τον 4ο καταζητούμενο και απ’ εκεί επέστρεψαν οδικώς στη Σερβία.

Στο αίτημα της η Αστυνομία σημειώνει ακολούθως ότι στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα δολοφονήθηκαν ο Θεοφάνης Θεοφάνους («Καλοψιδιώτης») και ακόμη δύο πρόσωπα τα οποία συνέτρωγαν μαζί του καθώς και ένας εκ των δύο δραστών της δολοφονίας, και πως μεταξύ των συλληφθέντων και αργότερα κατηγορούμενος στην εν λόγω υπόθεση, ήταν το πρόσωπο που είχε στείλει €1.000 στον 1ο καταζητούμενο (για τα έξοδα ταξιδιού του και διαμονής του στην Κύπρο) και είχε συναντηθεί μαζί του στις 22 Μαρτίου 2016 και 30 Μαρτίου 2016. Αναφέρεται επίσης ότι στις 12 Απριλίου 2017 μετά από δική του παραδοχή καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας/Αμμοχώστου σε φυλάκιση 5 χρόνων για το αδίκημα της συνωμοσίας για φόνο των Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ και Χρίστου Δημητρίου.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι από την εξέταση του περιεχομένου καταγραμμένων κλήσεων από τηλεφωνικό θάλαμο στις Κεντρικές Φυλακές , διαπιστώθηκε ότι ο 1ος ύποπτος τηλεφωνούσε στον 1ο καταζητούμενο από τις 23 Μαρτίου 2016 μέχρι τις 27 Μαρτίου 2016 και πως μέσα από τις συνομιλίες τους επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαν διαβιβαστεί στην Αστυνομία από την Interpol Βελιγραδίου. Μάλιστα όπως σημειώνεται, χρησιμοποιούσαν λεξιλόγιο τέτοιο που να μην φαίνεται ότι πρόκειται για διάπραξη φόνου. Επίσης φαίνεται ότι ο 1ος ύποπτος λάμβανε οδηγίες μέσω άλλου προσώπου το οποίο επίσης λάμβανε οδηγίες από άλλο πρόσωπο και έκανε το διαμεσολαβητή για τις συναντήσεις και πληρωμές που θα έπρεπε να γίνουν αλλά και για τον οπλισμό που θα ήταν απαραίτητος για τη διάπραξη του εγκλήματος.

Αναφέρεται επίσης ότι από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν από την Αστυνομία διαπιστώθηκε ότι στις 31 Μαρτίου 2016 έξω από καφετέρια όπου σύχναζε ο Αλέξης Μαυρομιχάλης στη Λευκωσία, αυτόπτης μάρτυρας είδε δύο ύποπτα πρόσωπα με τσαντάκια ώμου και σε αναγνώριση που έγινε μέσα από άλμπουμ φωτογραφιών αναγνώρισε τους καταζητούμενους 2 και 3ως τα πρόσωπα που περιφέρονταν ύποπτα έξω από την καφετέρια. Επίσης ότι σύμφωνα με μαρτυρία, οι καταζητούμενοι 2 και 3 θεάθηκαν ως επιβάτες στο αυτοκίνητο του 3ου υπόπτου, με οδηγό τον 3ο ύποπτο, ο οποίος τους μετέφερε στην οικία του 5ου καταζητούμενου, αλλά και πως όταν αργότερα την ίδια μέρα ο μάρτυρας μετέβη στην καφετέρια όπου συχνάζει στη Λευκωσία, εκεί είδε και αναγνώρισε τους καταζητούμενους 2 και 3 οι οποίοι τον κυνήγησαν και ένας εκ των δύο ανέσυρε πυροβόλο όπλο.

Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με μαρτυρία, ο κατάδικος (ύποπτος 1) με το αυτοκίνητο του 2ου υπόπτου εισήλθε στις 30 Μαρτίου και ώρα 19:56 σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό επαρκή έλεγχο από την Κυπριακή Δημοκρατία και επέστρεψε στις 00:16 μέσω του σημείου διέλευσης του Περγάμου.

Στο αίτημα της η Αστυνομία αναφέρει επίσης ότι στις 21 Ιουνίου 2017 εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον των 3 υπόπτων και άλλων προσώπων που καταζητούνται για την εν λόγω υπόθεση και ότι στις 22 Ιουνίου 2017 οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν ενώ οι υπόλοιποι ύποπτοι καταζητούνται και τα στοιχεία τους έχουν τοποθετηθεί στον κατάλογο απαγόρευσης εξόδου από τη Δημοκρατία (stop list).

Σημειώνεται επίσης ότι μέσα από την ανάκριση των υπόπτων που ακολούθησε επιβεβαιώνονται τα πιο πάνω γεγονότα, όχι όμως όλα και ότι ο 3ος ύποπτος αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. Επίσης ότι εκφράστηκαν από ύποπτο φόβοι για τη ζωή του και τη ζωή άλλου συγγενικού του προσώπου λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση.   Αναφέρεται δε πως μέσα από τις ανακρίσεις επιβεβαιώνεται και η εμπλοκή άλλων προσώπων, πέραν των υπόπτων και των καταζητούμενων.

Στο αίτημα της Αστυνομίας αναφέρεται ακόμη ότι μέχρι στιγμής, πέραν των ανακριτικών καταθέσεων των 3 υπόπτων έχουν ληφθεί συνολικά 10 καταθέσεις και έγινε μια έρευνα αλλά και πως αναμένεται να ληφθούν πέραν των 40 καταθέσεων, να γίνουν υποδείξεις σκηνών και άλλες έρευνες σε χώρους που σχετίζονται με τους υπόπτους. Επίσης ότι έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από άλλη χώρα για λήψη μαρτυρικού υλικού.

Αναφέρεται επίσης ότι καταζητούνται μέχρις στιγμής 4 αλλοδαποί και 1 Κύπριος, για τον εντοπισμό και σύλληψη-έκδοση των οποίων γίνονται ενέργειες, αλλά και πως δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες συλλήψεις καθώς με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση και άλλα πρόσωπα.

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Με νέο κύκλο εξετάσεων η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης των Σέρβων εκτελεστών, για τους οποίους το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε προχθές διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου της Αστυνομίας Κύπρου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης είπε πως «εκείνο το οποίο έχει προκύψει στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης είναι ότι εξασφαλίστηκαν περαιτέρω στοιχεία και μαρτυρίες και η αστυνομία αποτάθηκε στο δικαστήριο, όπου είχαν εξασφαλιστεί ουσιαστικά 8 εντάλματα σύλληψης».

Όπως σημείωσε, «έχουν εκτελεστεί τα τρία εντάλματα σύλληψης», για να προσθέσει πως η αστυνομία προχωρά με την εξέλιξη αυτή.

«Τα πρόσωπα αυτά έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο και έχει εξασφαλιστεί διάταγμα για 8 ημέρες. Παραμένουν ακόμα πέντε εντάλματα για να εκτελεστούν έχοντας υπόψη αυτά, τα οποία είχαν εκδοθεί δηλαδή στο σύνολο 8 και εκείνο το οποίο είχε σημασία είναι ότι η Αστυνομία και το ΤΑΕ αρχηγείου προχωρεί έτσι ώστε να διερευνήσει ουσιαστικά αυτή την υπόθεση και λόγω του ιστορικού να ξεκαθαρίσουμε ότι αφορά την έρευνα σε σχέση με τα ποινικά αδικήματα», είπε.

Όπως είπε, «πρόκειται για την ποινική έρευνα σχετικά με το μήνυμα της Ιντερπόλ Σερβίας και εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι όντως υπάρχει νέος κύκλος εξετάσεων και ανακρίσεων με αρκετές έρευνες οι οποίες αναμένονται να γίνουν».

Όσον αφορά στα πέντε άλλα εντάλματα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι από τα πέντε πρόσωπα τα τέσσερα βρίσκονται στο εξωτερικό και πρόκειται για αλλοδαπούς, για να προσθέσει ότι αναμένεται να γίνουν διαδικασίες για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

«Τα τρία άτομα δεν έχουν παραδεχτεί. Έχουν δώσει ουσιαστικά κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι θα εξεταστούν. Είναι αντικείμενο της διερεύνησης», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει νέο δημοσίευμα ότι έφτασαν εκτελεστές στην Κύπρο για να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «η Αστυνομία παρακολουθεί γενικότερα τα θέματα που αφορούν τις διάφορες πληροφορίες», για να προσθέσει ότι θέματα πληροφοριών, τα οποία αφορούν θέματα ασφάλειας, δεν σχολιάζονται».

Είπε ότι «λαμβάνονται  εκείνα τα μέτρα και γίνονται εκείνες οι ενέργειες που πρέπει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις γι’ αυτό και αναλόγως των περιστάσεων και τις αξιολόγησης των δεδομένων και των πληροφοριών που είναι ουσιαστικής σημασίας προχωρούμε αναλόγως και λαμβάνονται αποφάσεις».

ΚΥΠΕ

One thought on “Υπόθεση Σέρβων εκτελεστών: Έκδοση ακόμη 5 ενταλμάτων για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.