ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ

Με Διζωνική η Κερύνεια ξεγραμμένη και η Κύπρος διχοτομημένη…

Για να μην ξεχνούμε  τον μεγάλο αγωνιστή και σοφό ηγέτη, τον μακαριστό  Μητροπολίτη Κερύνειας  Παύλο και τις σοφές και προφητικές  του απόψεις, επισυνάπτω άρθρο 25-7-2009 στο “Φιλελεύθερο”. Πραγματικά είναι τόσο επίκαιρο με διαφορετικούς “παίχτες”. [Από το αρχείο του ΚΛΕΑΝΘΗ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ].

Οι περισσότεροι ηγέτες μας αποδεικνύονται μικροί ή εθελοτυφλούντες δίχως προοπτική και διορατικότητα.

Πλην ελαχίστων μεμονωμένων τιμητικών εξαιρέσεων, δεν ακούσθηκε δυστυχώς μέχρι σήμερα στεντόρεια φωνή ηγέτη που να υπερασπίζεται απαρασάλευτα δίκαια του μαρτυρικού κυπριακού λαού.  

Ο περισσότεροι ηγέτες μας αποδεικνύονται μικροί ή εθελοτυφλούντες δίχως προοπτική και διορατικότητα. Κυριευμένοι από ηττοπάθεια φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αλλά και ανεπαρκείς στην υποχρέωσή τους να διεκδικούν ανυποχώρητοι τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού, τον οποίο τάχθηκαν να υπηρετούν.

Με τις συνεχείς υποχωρήσεις και την έλλειψη ομόψυχης, εθνικής, σαφούς, διαχρονικής διεκδικητικής πολιτικής, προκαλούμε σύγχυση στις ξένες δυνάμεις ως προς τις επιδιώξεις και τους στόχους μας και πετύχαμε να αναβαθμισθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας και να κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία να χάσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη υπόστασή της. Επιπλέον τους δώσαμε το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι τάχα υπάρχει εκ μέρους μας έλλειψη διάθεσης για συμφιλίωση.

Οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων  μιλούν για συνεταιρισμό δύο κρατών, δύο λαούς, δύο προέδρους, επιδιώκοντας συνομοσπονδία και τελική διχοτόμηση. Επιπλέον, δεν αποχωρίζονται από την προσφιλή τακτική τους να μιλούν περί εγγυήσεων, παρουσίας εποίκων παρθενογένεσης και επεμβατικών δικαιωμάτων. Η προτεινόμενη από την Τουρκία  λύση της συνομοσπονδίας είναι αποτέλεσμα της ανεξήγητης εμμονής της πολιτικής μας ηγεσίας στην άδικη, φυλετική και ρατσιστική λύση της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Και η δική μας πλευρά, ενώ διά στόματος του Υπουργού των Εξωτερικών παραδέχεται ότι η Τουρκία και οι εδώ εκπρόσωποί της σκληραίνουν διαρκώς τις θέσεις τους, έχει όμως την ψευδαίσθηση ότι με λάβαρο τη  «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» θα φέρει τη δικαίωση στο νησί. Έχει αναγάγει σε ιερό Ευαγγέλιο τη λύση της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Ας μάθουν  επιτέλους ότι αυτή η μορφή λύσης δεν είναι συμβατή προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι με την προδιαγραφόμενη λύση της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» η Κερύνεια είναι ξεγραμμένη και η Κύπρος μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. 

Η λύση αυτή προσφέρει τη νομιμοποίηση στην αδικία που επέφερε η τουρκική εισβολή.  Και όμως, δεν περνά μέρα που να μην προσβληθεί και διαφημισθεί. Και τούτο για να εμπεδωθεί στα αυτιά των πολιτών. Είναι τραγικό για την εθνική μας υπόθεση, γιατί ο λαός κρατείται σε πλήρη άγνοια για τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή αυτής της λύσης.

Για να προλάβουν κάθε αντίδραση του λαού, ισχυρίζονται ότι θα βασίζεται δήθεν στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα  διαβεβαιώνουν ότι «ένας είναι ο στόχος, μια είναι η αποστολή, η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα». Πώς όμως συμβαίνει σε ώρα ειλικρίνειας κα στάση αυτοάμυνας ενώπιον του απορριμμένου και αδικημένου λαού επίσημα χείλη να ομολογούν για «οδυνηρό συμβιβασμό»; Ο συμβιβασμός αυτός που προδιαγράφει αυτή η ρατσιστική λύση, καταργεί αρχές, αξίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν μπορεί λοιπόν ο συμβιβασμός να είναι ιστορικός, αλλά αναξιοπρεπής. Αν ήταν δίκαιη αυτή η λύση, τότε θα τολμούσαν να πουν ξεκάθαρα στον Ταλάτ και τους ξένους πρέσβεις, πως αν δεν επιστραφεί η Κερύνεια, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Εξάλλου, οι Τούρκοι δεν συζητούν για συμβιβασμό, αλλά για ροκάνισμα του χρόνου και υποκριτική ένδειξη καλής δήθεν θελήσεως, για να επιβάλουν τους όρους προς αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής.

Η πολυδιαφημιζόμενη «ευελιξία» θυμίζει τα πολεμικά ανακοινωθέντα κατά τη διάρκεια της εισβολής ότι «αι ημέτεραι δυνάμεις αναδιπλώνονται ομαλώς». Δυστυχώς στον διπλωματικό τομέα γίνεται συστηματική εκ μέρους της πλευράς μας οπισθοδρόμηση, για να προσεγγισθούν οι απαράδεκτες Τουρκικές αξιώσεις και να συγκατανεύσει επιτέλους η Τουρκία σε λύση.

Συνεπώς ψεύδονται εν γνώσει τους. Η κυοφορούμενη λύση δεν είναι δίκαιη. Μόνο αφελείς έχουν την εντύπωση ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται και οι δικοί μας εργάζονται για δίκαιη λύση.

Οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις ότι «δεν είναι επιδεκτικοί σε πιέσεις» ή ότι απορρίπτουν τις επιδιαιτησίες και τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι αρκετά  για να μας καθησυχάσουν.

Άρχισαν δυστυχώς οι απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς κοινή βάση και αντικείμενο. Είναι φανερό, ότι ο αποκαλούμενος «σύντροφος Ταλάτ», στην προσωπική φιλία του οποίου πολλά επενδύθηκαν, είναι απλό φερέφωνο της Άγκυρας και όχι ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Ενεργεί ως προαγωγός της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και προωθεί τις παράλογες και απαράδεκτες αξιώσεις της.  Με ωμότητα διακηρύττει παντού ότι <<δεν θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες». Ο εγκάθετος Ταλάτ  συνεχίζει να προκαλεί λέγοντας, ότι «η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα λιμάνια της στα Κυπριακά πλοία, αν δεν ανοίξει ταυτόχρονα το αεροδρόμιο  της Τύμπου  και λειτουργήσει το λιμάνι της Αμμοχώστου». Προχώρησε δε περισσότερο στην προκλητικότητά του, χαρακτηρίζοντας τις πολύ υποχωρητικές θέσεις  των Ελληνοκυπρίων ως «απαράδεκτες», λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να τις δεχθεί».

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, ο διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση Μπαγίς προκλητικά τονίζει ότι η Τουρκία δεν έχει, τάχα καμία υποχρέωση έναντι της Κύπρου  στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της στην Ε.Ε. και ούτε διάθεση να εφαρμόσει το πρωτόκολλο. Χθες ακόμη η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» έγραφε ότι η «Άγκυρα θα απευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για διεθνείς πιέσεις εναντίον  της Κύπρου».

Ενώ επιβάλλεται όπως αλλάξει επιτέλους τακτική η Ελληνική εξωτερική πολιτική, η δική μας πλευρά παρουσιάζεται ακόμη διστακτική και μουδιασμένη ως προς τα ληπτέα μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση  των προθέσεων και εξουδετέρωση των ελιγμών της Άγκυρας. Το βέτο για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με τη Ε.Ε. έχει ήδη, δυστυχώς, προ ετών εξουδετερωθεί με την εγκατάλειψή του. Δεν έχει καν χαραχθεί νέο σχέδιο εθνικής στρατηγικής.  Ας δώσουμε επιτέλους το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο λύσης, που να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της Ευρώπης και ο Θεός θα μας βοηθήσει.

*Από το αρχείο μου ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.