Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από εκτόξευση του Hellas Sat3

Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 προάγει την Κύπρο στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκτόξευση του δορυφόρου στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

Εκτός από τα προφανή οφέλη από τη λειτουργία της εταιρείας στην Κύπρο με γραφεία και επίγειο σταθμό, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο.

Η Κύπρος, είπε, θα παίρνει μέρος από τα έσοδα από τη λειτουργία του δορυφόρου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή προάγει την Κύπρο γενικότερα στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας.

Ο Hellas Sat 3 αποτελεί έναν από τους πιο μεγάλους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Η HELLAS SAT ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, 15 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 29 Ιουνίου, από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5.

Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία THALES ALENIA SPACE και έχει ως κύρια αποστολή την επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, αφού θα έχει 47 αναμεταδότες μέσω των οποίων θα προσφέρει καινοτόμες και αξιόπιστες δορυφορικές υπηρεσίες σε τηλεπικοινωνιακούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς.

Θα διαθέτει 47 ισχυρούς αναμεταδότες και είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα 4000C4 της THALES ALENIA SPACE και ζύγιζε κατά την εκτόξευση 5,780 kg. Μετά την επιτυχή τοποθέτησή του σε τροχιά από την ARIANESPACE, άνοιξαν εν μέρει οι ηλιοσυλλέκτες του και έστειλε τηλεμετρία στα κεραιοσυστήματα λήψης στην Αυστραλία.

Έλληνες και Κύπριοι μηχανικοί θα βρίσκονται επί ποδός τις επόμενες μέρες για την τοποθέτηση πρώτα του δορυφόρου σε κυκλική τροχιά με τρεις διαδοχικές πυροδοτήσεις του γεωστατικού κινητήρα όταν θα βρίσκεται ο δορυφόρος στο απόγειό της ελλειπτικής τροχιάς ώστε να ξεκινήσουν, μετά την τοποθέτησή του σε κυκλική τροχιά στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά οι δοκιμές παραλαβής. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι υπηρεσίες στο νέο δορυφόρο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου.

Την εκτόξευση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδος Βασίλης Μαγκλάρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παπάς δήλωσε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι με τη συγκρότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και τις διευρυμένες τεχνολογικές δυνατότητες του δορυφόρου η Ελλάδα ανακάμπτει σε ένα πεδίο που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο.

‘Σήμερα, γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση τόσο εμπορικά, όσο και επιστημονικά – ερευνητικά, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας” είπε.

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, CEO της HELLAS SAT, είπε ότι η  προσθήκη στο στόλο της HELLAS SAT και του δορυφόρου HELLAS SAT 3 θα επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες και ευκαιρίες που θα έχει η εταιρεία στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, παρέχοντας στους πελάτες καινοτόμες και αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδος Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε ότι ο δορυφόρος θα τροχιοθετηθεί σε γεωστατική τροχιά στις 39ο ανατολικά του Γκρήνουιτς, χρησιμοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένες ελληνικές δορυφορικές ραδιοσυχνότητες.

«Πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα ωφελήσει τις Τηλεπικοινωνίες της χώρας, θα ισχυροποιήσει και επαυξήσει τη θέση μας στο διάστημα και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του διαστημικού δυναμικού της”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.