Κοτζιάς: Απετράπη προσπάθεια εκβιασμού από Τσαβούσογλου

Απετράπη προσπάθεια εκβιασμού, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, εισερχόμενος στο συνεδριακό χώρο όπου διεξάγονται, για τρίτη κατά σειρά μέρα, οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

«Χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές». 

«Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου», πρόσθεσε «ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση».

Τσαβούσογλου: Ή θα δεχθείτε αυτό που λέμε ή θα τελειώνουμε

Ένταση επικράτησε κατά την απογευματινή χθεσινή συνάντηση στο Crans-Montana μεταξύ Τσαβούσογλου-Αναστασιάδη-Κοτζιά, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να επιμένει σε πακετοποίηση και πάρε – δώσε, αλλά και στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους. 

Χθες η μέρα ήταν αρκετά έντονη στο ελβετικό θέρετρο, μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η ε/κ πλευρά και οι Έλληνες θα πρέπει να ξυπνήσουν και να μην ονειρεύονται λύση με πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων.

Στην απογευματινή συνάντηση και ενώ ο Τσαβούσογλου ήγειρε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι “εδώ ήρθαμε για να δώσει η Τουρκία και όχι για να δώσουμε στην Τουρκία”. Αυτό έδωσε το έναυσμα στον Τούρκο ΥΠΕΞ να ζητήσει πακετοποίηση των έξι κεφαλαίων και συνολικό πάρε – δώσε. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, αντιμετώπισε την αντίδραση τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, με τον Νίκο Κοτζιά να λέει ότι “δεν ήρθα εδώ για να συζητώ θέματα εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού”. Η Βρετανία επεσήμανε ότι δεν είναι καλή ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Τσαβούσογλου, προφανώς ενοχλημένος, σύμφωνα με πηγές, ήταν πολύ έντονος, λέγοντας “ή θα δεχθείτε αυτό που λέμε ή θα τελειώνουμε με το Κυπριακό”. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κοτζιά, ο οποίος ξεκαθάρισε προς τον Τσαβούσογλου “δεν μίλησε κανένας εδώ για τελευταία ευκαιρία για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό δεν σηκώνει δεύτερη αποτυχία”.

KYΠΕ

>>> Κραν Μοντάνα: Τα «κόλπα» της Τουρκίας και η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό

One thought on “Κοτζιάς: Απετράπη προσπάθεια εκβιασμού από Τσαβούσογλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.