ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ: Κρίσιμη μέρα η σημερινή στην παρουσία του Γ.Γ. ΟΗΕ

Τρίτη ημέρα διαπραγμάτευσης επί ελβετικού εδάφους η σημερινή και ενδεχομένως να αναδειχθεί και ως η πιο κρίσιμη, λόγω κυρίως του τεταμένου κλίματος που φρόντισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του να διαμορφώσει αλλά και λόγω της παρουσίας στο Crans-Montana, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγές εντός της ε/κ πλευράς αναφέρουν ότι η αυριανή ημέρα είναι “μεγαλη” και εξαιρετικά κρίσιμη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προκαλεί έκπληξη το ότι μέχρι τώρα στη Διάσκεψη η τουρκική πλευρά δεν έχει θέσει ακόμα θέμα για το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ξαφνιάζει.

Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, στη διαδικασία της Διάσκεψης παρουσιάστηκε εμπλοκή αλλά όχι κρίση, υπονοώντας ότι η στάση της τουρκικής πλευράς και η επιμονή της σε αιτήματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, δυναμιτίζει το κλίμα και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Αυτό θα επιχειρήσουν να λύσουν οι δυο πλευρές στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες με την ελπίδα να βρεθεί κοινό έδαφος.

Η Τουρκία αλλά και η τ/κ πλευρά θέτουν επίμονα το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, αίτημα το οποίο προσκρούει σε Κύπρο, Ελλάδα και ΕΕ που είναι αμετακίνητες σε θέσεις αρχών, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Η Παρασκευή είναι ημέρα με βαριά ατζέντα, μια και αναμένεται να αρχίσουν οι συναντήσεις από τις 09:30 ώρα Κύπρου με κατ΄ ιδίαν συνάντηση Έιντε-Αναστασιάδη. Ακολούθως ο Έιντε θα δει τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 11:30 θα αρχίσει η Διάσκεψη για Ασφάλεια-Εγγυήσεις με το γνωστό πλέον φόρματ με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Γ.Γ. ΟΗΕ ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία.

Ακολούθως ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παρακαθήσει σε γεύμα με Αναστασιάδη και Ακιντζί ενώ στις 16:00 ο κ.Γκουτέρες θα προβεί σε επίσημη δήλωση.

Στις 19:00-19:30 θα γίνει εκτός απροόπτου, συνάντηση με Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί για δικοινοτικά ζητήματα (Εδαφικό-Περιουσιακό-Διακυβέρνηση), έτσι ώστε να διαφανεί πως συνεχίζει η διαδικασία.

Στο μεσοδιάστημα ο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των υπολοίπων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στο Crans-Montana και το βράδυ θα παραθέσει δείπνο.

>>> Νίκος Κοτζιάς – Κυπριακό: «Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα είναι αποικιοκρατικά κατάλοιπα»

One thought on “ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ: Κρίσιμη μέρα η σημερινή στην παρουσία του Γ.Γ. ΟΗΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.