«Για πάντα στην Κύπρο» η τουρκική ατζέντα

Ο τουρκικός σχεδιασμός, όπως προωθείται στην Πενταμερή Διάσκεψη της Ελβετίας, είναι η διασφάλιση της εσαεί παρουσίας της Τουρκίας στο νησί, μέσα από μια συμφωνία. Οι εντολές που έχει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι να κλειδώσει δυο ζητήματα:

  • Πρώτο, τις τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο.
  • Δεύτερο, στρατιωτική παρουσία και έλεγχο της λειτουργίας τους κράτους.

Τα περιθώρια κινήσεων Τσαβούσογλου, όπως πληροφορούμαστε, είναι περιορισμένα ενώ η Άγκυρα ζητά και την εκ περιτροπής προεδρία καθώς και αριθμητική ισότητα σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς ξεκαθαρίζει ότι δεν εγκρίνεται από ελληνική Βουλή θέμα 4 ελευθεριών. Οι προειδοποιήσεις από ΟΗΕ και η στάση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρεις τάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για ακολουθούμενη τακτική στην Πενταμερή.

Βάζουν έγγραφα στο τραπέζι τη Δευτέρα

Ένα βήμα πιο μπροστά, με την κατάθεση εγγράφων, θα επιχειρηθεί να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα. Στη Διάσκεψη για την Κύπρο συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να επανέλθουν αύριο Δευτέρα με έγγραφα, τα οποία θα κατατεθούν προκειμένου μπορέσει να γίνει διαπραγμάτευση.

Ανάλογη προσπάθεια θα καταβληθεί και στα άλλα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου, αλλά με περιθώριο να τεθούν προφορικά κάποιες απόψεις λαμβανομένου υπόψη ότι εκεί η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει.

Παρά το γεγονός ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς αποκλείεται το ενδεχόμενο πακετοποίησης των θεμάτων που συζητούνται στα δύο τραπέζια εντούτοις αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί οι τοποθετήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών αλλά και κινήσεις που είχαν γίνει παρασκηνιακά το προηγούμενο διάστημα κυρίως από τους Βρετανούς φαίνεται να ωθούν τα πράγματα προς εκείνη την κατεύθυνση. Μια εξέλιξη που προφανώς δεν θα ευνοεί τη δική μας πλευράς, η οποία προσήλθε στο Κραν Μοντάνα προκειμένου να πάρει στο θέμα της ασφάλειας και από την έως τώρα διαδικασία δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτός το στόχος.

>>> Τουρκική ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα

One thought on “«Για πάντα στην Κύπρο» η τουρκική ατζέντα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.