Μέρα προεργασίας για τη διαπραγμάτευση της Δευτέρας

Επαναφέρουν, με επιτακτικό μάλιστα τρόπο, την εκ περιτροπής προεδρία η τουρκική και τ/κ πλευρά…

Ημέρα προεργασίας και προετοιμασίας, ενόψει της δύσκολης, όπως αναμένεται, διαπραγμάτευσης της Δευτέρας, στην οποία θα κατατεθούν πλέον συγκεκριμένες προτάσεις από όλες τις πλευρές σε σχέση με τις θέσεις τους για το νέο σύστημα Ασφάλειας σε ενδεχόμενο λύσης.

Δυο είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντούν οι προτάσεις αυτές, το πρώτο γενικό και το δεύτερο πολύ συγκεκριμένο. Το πρώτο ερώτημα αφορά στο ποιο θα είναι το νέο σύστημα Ασφάλειας σύμφωνα με την κάθε πλευρά, ενώ το δεύτερο ερώτημα αφορά στον μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης που προτείνει η κάθε πλευρά.

Πλέον λοιπόν, από τη Δευτέρα, οι πλευρές καλούνται να μιλήσουν συγκεκριμένα, με αριθμούς και στοιχεία και όχι με γενικόλογες τοποθετήσεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, έγιναν συναντήσεις μέχρι το μεσημέρι, τόσο στο θέμα Ασφάλεια-Εγγυήσεις, όσο και στα ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής.

Η Λευκωσία φαίνεται να επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση η οποία απαντά ξεκάθαρα στα ερωτήματα που τίθενται, μια πρόταση που επεξεργάστηκε χθες κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν επιτακτικά να τους δοθούν γραπτώς τα ερωτήματα-συμπεράσματα του Αντόνιο Γκουτέρες για να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ερμηνείες, ενώ έντονη ήταν η συζήτηση που έγινε για την αναφορά Έιντε για “βασικά στοιχεία πακέτου που μπορεί να οδηγήσουν στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού” με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θεωρούν ότι πρόκειται για μια άλλη φρασεολογία που απλά περιγράφει μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όπως αναφέρουν.

Στο τραπέζι, άλλωστε, φαίνεται να επαναφέρει, με επιτακτικό μάλιστα τρόπο, την εκ περιτροπής προεδρία η τουρκική και τ/κ πλευρά, κάτι που ανησυχεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν από τον ΠτΔ να απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημοσίως, έτσι ώστε να μπορέσει αν μη τι άλλο να κρατήσει το χαρτί αυτό ως διαπραγματευτικό άσσο στο μανίκι για αργότερα.

Sigmalive

>>> Τουρκική ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα

One thought on “Μέρα προεργασίας για τη διαπραγμάτευση της Δευτέρας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.