Κραν Μοντάνα: Πάρε-δώσε στα δύο τραπέζια

Την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και μέλη της Ε/κ πλευράς παρέθεσαν δείπνο στους πολιτικούς και Ε/κ δημοσιογράφους.

Κινήσεις με τις οποίες φαίνεται να διαφωνεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προωθούνται από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και των Βρετανών και οι οποίες δεν απέχουν πολύ από το πώς η τουρκική πλευρά βλέπει να συνεχίζουν σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό εδώ στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα. 

Παρά το γεγονός ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς υπήρξε κάθετη αντίθεση στην κατάθεση οποιονδήποτε πακέτων από τα εμπλεκόμενα μέρη φαίνεται πως αυτό τελικά δεν θα αποφευχθεί και ενδεχομένως αυτό θα απομένει να δούμε είναι εάν τα πακέτα αυτά θα δοθούν σήμερα ή αύριο.

Σε πρώτη φάση, σήμερα το πρωί (9 τοπική) στα πλαίσια της Διάσκεψης (τραπέζι 1) οι πλευρές θα προσέλθουν προκειμένου να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους επί των θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ελληνοκυπριακή πλευρά προτίθεται να καταθέσει απαντήσεις στα ερωτήματα Φέλτμαν. Εδώ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για να δούμε εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινηθεί στο ίδιο πνεύμα όπως ήταν και η πρώτη του τοποθέτηση στα ερωτήματα Φέλτναμ (προφορικώς τότε) ή θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και προς ποια κατεύθυνση.

Γιατί στο Εθνικό Συμβούλιο που ακολούθησε υπήρξε έντονη αντίδραση από τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων για το περιεχόμενο της τοποθέτησης Αναστασιάδη. Ένας εξ αυτών όταν του δόθηκε το κείμενο το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Επίσης στις συζητήσεις που ακολούθησαν επιχείρησαν οι ίδιοι ηγέτες να κατευθύνουν τα πράγματα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποκλείει την κατάθεση γραπτών θέσεων και στο τραπέζι 2. Εδώ συζητούνται τα θέματα της διακυβέρνησης (κατανομή εξουσιών, αποτελεσματική συμμετοχή και ίση μεταχείριση), το περιουσιακό, το εδαφικό, και την οικονομία. Ως προς το ενδεχόμενο κινήσεων σ’ αυτό το κεφάλαιο μέχρι και χθες επέμεναν οι πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι αν δεν ανοίξει τα χαρτιά της η τουρκική πλευρά στο κεφάλαιο ασφάλειας-εγγυήσεων στο τραπέζι δύο θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

Λογική των πακέτων

Η τουρκική πλευρά προώθησε από την αρχή τη λογική των πακέτων στα οποία βεβαίως κανείς δεν θα γνωρίζει τι υπάρχουν μέσα. Ένα παιχνίδι που βεβαίως μπορεί να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά στο να προβεί σε χειρονομίες χωρίς η ίδια να λάβει ανταλλάγματα. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που ο ΠτΔ επιμένει να δει να ανοίγει τα χαρτιά της η Τουρκία στο τραπέζι 1. Ενώ είναι εμφανές ότι από ε/κ πλευράς φαίνεται να υπάρχει έτοιμη χειρονομία στο τραπέζι 2.

Πάντως οι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις θα κινηθούν σε μια νέα φόρμουλα αυτή του «προσέγγισε και κέρδισε» μέσα από την οποία οι πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις-συγκλίσεις τους στα έξι κεφάλαια. Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, η μια πλευρά θα καταθέτει την πρόταση-σύγκλισή της στο περιουσιακό και η άλλη στο κεφάλαιο των εγγυήσεων. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια και θα διασφαλιστεί παράλληλη πρόοδος.

Πρακτικό Άιντε

Όλοι όσοι βρίσκονται στο Κραν Μοντάνα αναμένουν να λάβουν από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε το πρακτικό για τα συμπεράσματα του Αντόνιο Γκουτέρες που αφορά τις συναντήσεις που έγιναν κατά την εδώ παρουσία του την περασμένη Παρασκευή. Ένα πρακτικό το οποίο ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει κάποια θέματα και το τι ακριβώς εννοούσε ο ΓΓ ΟΗΕ. Αν και υπάρχουν ανησυχίες για το γεγονός ότι ανέλαβε να το ετοιμάσει ο κ. Άιντε. Είναι πάντως εμφανές ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Νορβηγού ακόμα και για τα πιο απλά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως κοινή διαπίστωση όλων ανεξαρτήτως, εδώ στην Ελβετία, πως αυτός που βοήθησε τη διαδικασία να ξεμπλοκάρει την περασμένη εβδομάδα ήταν ο Αντόνιο Γκουτέρες. Και ενδεχομένως όλοι να επιθυμούν την επάνοδό του στο Κραν Μοντάνα.

Δεν αποκλείεται πάντως να βρεθεί εντός των επόμενων 24ωρων εδώ αφού το πρόγραμμά του τον θέλει να βρίσκεται στην Ευρώπη μέχρι την Πέμπτη. Ως εκ τούτου εάν σήμερα δεν διαφανεί δυνατότητα προόδου τότε μπορεί να τον δούμε να εμφανίζεται στο χώρο των συνομιλιών.

Απίθανο αλλά δεν αποκλείεται 

Όπως και στη Γενεύη έτσι κι εδώ στο Κραν Μοντάνα ξεκίνησε από νωρίς μια παραφιλολογία περί πιθανής άφιξης των τριών πρωθυπουργών. Άφιξη που βεβαίως και μαζί με τον ΓΓ ΟΗΕ θα σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν παίζει σε κανένα σενάριο. Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πως δεν μπορεί να αποκλείεται οτιδήποτε μέχρι το τέλος της εβδομάδας όταν θα τελειώσει η Διάσκεψη.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές (σχετικό δημοσίευμα ΚΥΠΕ) ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαμήνυσε πως σε τέσσερις ώρες είναι εδώ εάν μέχρι τις 7 Ιουλίου συμφωνηθεί πλαίσιο λύσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρότεινε στον ΓΓ ΟΗΕ να μείνει στο Κράν Μοντάνα μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

>>> Σε επικίνδυνα μονοπάτια η διαπραγμάτευση στο Crans-Montana

One thought on “Κραν Μοντάνα: Πάρε-δώσε στα δύο τραπέζια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.