Ο Κοτζιάς καταγγέλλει τον Άιντα: Μερικοί βιάζονται να φέρουν τους πρωθυπουργούς Τσίπρα-Γιλντιρίμ

“Μερικοί βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων ή να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος η διαπραγμάτευση”.

Την παραπάνω καταγγελία έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά το τέλος της πρωινής συνάντησης, κατά την οποία η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βρετανία έδωσαν τις προτάσεις τους για την εγγυήσεις για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό:

“Η ελληνική πλευρά επιμένει, επιθυμεί, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται στο να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό. Και με αυτό το κριτήριο ο `Ελληνας Πρωθυπουργός στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στην ελληνική Κυβέρνηση θα αποφασίσει να έλθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικιάς μας της αντιπροσωπείας ότι έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο που χρειάζεται η παρουσία του, και όχι γιατί κάποιοι βιάζονται να μην κάτσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση ή δεν θέλουν να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δυο Συνθήκες εγγύησης και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει”. 

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι “την Παρασκευή συμφωνήσαμε ότι σήμερα θα συζητούσαμε δυο ερωτήματα που είχε υποβάλει ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ) κ. `Ειντε για το σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο, ποιό θα είναι προοπτικά και τί θα απογίνει με το σημερινό, είχαμε κουβεντιάσει ότι θα δούμε το μηχανισμό εμπέδωσης και εφαρμογής και ότι θα συζητήσουμε και τα ερωτήματα που αφορούν τα στρατεύματα, βασικά τα στρατεύματα κατοχής”. 

Πρόσθεσε:

“Σήμερα όμως δεν ξεκίνησε έτσι η συζήτηση. Ξεκίνησε με τα διαδικαστικά, και με μια αίσθηση ότι να βιαστούμε να έρθουν οι Πρωθυπουργοί όπου να ναι. Εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση, διότι έχουμε φθάσει στην έκτη ημέρα της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε ανοίξει την κουβέντα. Έχουν δοθεί κείμενα από όλες τις πλευρές, τα οποία θα τα παραλάβουμε σε λίγο. Θα τα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε αργά το απόγευμα για να κουβεντιάσουμε και στη βάση των όσων θα έχουμε διαβάσει”. 

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι “η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα, το ξαναγράψαμε, ότι πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα της κατοχής, το ξαναγράψαμε, ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σύμφωνο φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής, με σημαντικό ρόλο για την ίδια την Κύπρο, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια Συνθήκη για τον τρόπο και τη διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων και επίσης υπάρχει μια εκτεταμένη πρόταση, που μας φάνηκε πάρα πολύ λογική, από την κυπριακή πλευρά γύρω από τους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των συμφωνηθέντων”. 

Πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα όσον αφορά αυτό το μηχανισμό ελέγχου ενδιαφέρεται και είναι εμπλεκόμενη στο σημείο του ελέγχου της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων”. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη βάση πάνω στην οποία συζητήθηκε η παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: “Υπάρχει μια βιασύνη που την περιέγραψα με τη λαϊκή ελληνική σοφία ότι κάποιοι θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Ας αφήσουν το άλογο της διαπραγμάτευσης να εργαστεί και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για ότι κάρα θέλουνε”.

Ο Έλληνας υπουργός ερωτήθηκε εάν την κλήση των πρωθυπουργών ήθελε ο κ. Άιντα.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε: “Όχι. Υπήρχε μια σκέψη από διάφορες πλευρές σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι μερικοί βιάζονται είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων ή να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος η διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά επιμένει, επιθυμεί, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται στο να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό. Και με αυτό το κριτήριο ο `Ελληνας Πρωθυπουργός στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στην ελληνική Κυβέρνηση θα αποφασίσει να έλθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικιάς μας της αντιπροσωπείας ότι έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο που χρειάζεται η παρουσία του, και όχι γιατί κάποιοι βιάζονται να μην κάτσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση ή δεν θέλουν να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δυο Συνθήκες εγγύησης και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει”, σημείωσε κ. Κοτζιάς.

ΚΥΠΕ

>>> Κραν Μοντάνα: Πάρε-δώσε στα δύο τραπέζια

One thought on “Ο Κοτζιάς καταγγέλλει τον Άιντα: Μερικοί βιάζονται να φέρουν τους πρωθυπουργούς Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.