Σε δύο στρατόπεδα το Εθνικό Συμβούλιο

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΙΑΣΤΗΚΕ [ΠΑΛΙ] ΨΕΥΤΗΣ!

Ανταπόκριση “Φ”, Ανδρέας Πιμπίσιης

Δύο από τους βασικούς στόχους της τουρκικής πλευράς είναι μέσα από τις συνομιλίες, ακόμα και εδώ στο Κραν Μοντάνα να κλειδώσει την εκ περιτροπής προεδρία και τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες. Τα ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο. Τα δύο αυτά σημαντικά θέματα προκαλούν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία η οποία έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ένας εκ των πολιτικών αρχηγών στη διάρκειας της συζήτησης σημείωσε με έμφαση πως εάν η τουρκική πλευρά δώσει πίσω την κατοικημένη περιοχή της Μόρφου δεν μπορεί η ε/κ πλευρά να τουμπάρει τη λύση για την εκ περιτροπής προεδρία…

Ο ίδιος πολιτικός αρχηγός φαίνεται να υιοθετεί την αλλαγή του όρου από «τέσσερις ελευθερίες» σε «ίση μεταχείριση» όπως άρχισε να εμφανίζεται ευθύς μετά τη Γενεύη όταν η Άγκυρα κατάλαβε πως η αρχική διατύπωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Προσπάθησε να πείσει ότι τα δύο είναι διαφορετικά μεταξύ τους υποδεικνύοντας πως σ’ ότι αφορά τη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών και προϊόντων η ΕΕ μέσα σε λογικά πλαίσια μπορεί να τα ενσωματώσει.

Ανέφερε πως παραμένει το ζήτημα της διακίνησης προσώπων αλλά την ίδια ώρα υπέδειξε πως το δημογραφικό (που σχετίζεται) υπάρχει στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα και στη διάρκεια του ΕΣ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε πως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φ. Τίμερμανς έδειξε να υιοθετεί τις τέσσερις ελευθερίες. Αλλά όπως φαίνεται από την τοποθέτηση του συγκεκριμένου αρχηγού μάλλον ήταν σωστό το ρεπορτάζ του πρακτορείου Ανατολού. Όπως φαίνεται να είχε και δίκαιο εκείνο το στέλεχος της ομάδας των ΗΕ που προειδοποίησε σε σχέση με τη διακίνηση προσώπων όταν είπε πως υπάρχουν στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Όταν υποδείχθηκε από τον ΠτΔ και άλλο πολιτικό αρχηγό πως α) δεν είναι καθαρές οι συγκλίσεις και β) υπήρξε αμφισβήτηση από τον Μ. Ακιντζί ότι ο εν λόγω πολιτικός ηγέτης άλλαξε την προσέγγισή του παραπέμποντας στην αποδοχή του 4:1 για την ιθαγένεια.

ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΨΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Σε σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία όταν ο ΠτΔ ρωτήθηκε εάν τέθηκε από το ΓΓ ΟΗΕ αρχικά απάντησε αρνητικά. Του υποδείχθηκε από άλλο ηγέτη κόμματος ότι σε προηγούμενη ενημέρωση που έτυχαν τους είχε λεχθεί πως ο είχε τεθεί από τον ΓΓ ΟΗΕ η εκ περιτροπής προεδρία. Γεγονός που ανάγκασε τον ΠτΔ να παραδεχθεί ότι συζητήθηκε κατά την απογευματινή συνάντηση της Παρασκευής αλλά όχι στο δείπνο.

Υπήρξαν κι άλλοι ηγέτες κομμάτων που έθεταν συνεχώς την ανάγκη να μην γίνει αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία.

>>>Σε επικίνδυνα μονοπάτια η διαπραγμάτευση στο Crans-Montana

One thought on “Σε δύο στρατόπεδα το Εθνικό Συμβούλιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.