Άκαιρη και λαθεμένη η δήλωση περί τελευταίας ευκαιρίας για το Κυπριακό, είπε η Θεοχάρους στον Γιούνκερ

Συνάντηση με τους επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών του ECR είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ομάδας στο Στρασβούργο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, έθεσε σειρά ερωτημάτων στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από μια κακή λύση του Κυπριακού, λύση για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια – ακόμη και από τον ίδιο- να επιβληθεί στον κυπριακό λαό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύης, του υπέδειξε ότι η Λευκή Βίβλος θα παραμείνει γράμμα κενό αν ένα κράτος μέλος διαλυθεί ή υποταχθεί οικονομικά, πληθυσμιακά, στρατηγικά σε άλλο κράτος, και ειδικά στην Τουρκία, που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ακόμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, του υπέδειξε επίσης ότι η πρόσφατη δήλωση του στο Ταλίν της Εσθονίας περί τελευταίας ευκαιρίας επανένωσης του νησιού με τις συνομιλίες στο Crans Montana ήταν άκαιρη και λαθεμένη, και για τον απλούστατο λόγο ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απειλή πως η Τουρκία σε περίπτωση αποτυχίας της συνόδου, (δηλαδή σε περίπτωση μη αποδοχής των όρων της), θα προχωρήσει στο Σχέδιο Βήτα, ήτοι στην προσάρτηση των κατεχομένων ή σε άλλη επιθετική ενέργεια κατά της Κύπρου.

Επίσης, η Ελένη Θεοχάρους ρώτησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί την παραχώρηση των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες και τι θα πράξει η ΕΕ σε περίπτωση λύση που δεν θα συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Ελένη Θεοχάρους, που διατηρεί άριστη σχέση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε επίσης ότι με τη λύση δοκιμάζεται η ισχύς και το κύρος των αρχών και αξιών επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση [λόγω μέθης;] και εξέφρασε την απαισιοδοξία του για καλή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.