Το κατηγορητήριο της ποινικής υπόθεσης κατά του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αποκαλύπτει το κατηγορητήριο της ποινικής υπόθεσης κατά του εκλεκτού του Δ. Χριστόφια, τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου.

Το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων εξασφάλισε και παρουσιάζει το κατηγορητήριο της ποινικής υπόθεσης εναντίον του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, η εκδίκαση της οποίας άρχισε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Το κατηγορητήριο, το οποίο καταχωρήθηκε στο δικαστήριο στις 30 Μαΐου και φέρει την υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει συνολικά τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κατά παράβαση των άρθρων 135 (1), (4) (5), 4 και 35 του Ποινικού Κώδικα Κεφ.154 ως έχει τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, ο κατηγορούμενος σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2016, στη Λευκωσία και ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός, ήτοι Υπαρχηγός της Αστυνομίας, παραβίασε το υπηρεσιακό απόρρητο, δηλαδή γνωστοποίησε σε πρόσωπο, στο οποίο δεν είχε υποχρέωση να γνωστοποιήσει, έγγραφα φακέλου της Ιντερπόλ Λευκωσίας, τα οποία παρέλαβε λόγω του λειτουργήματός του και τα οποία είχε υποχρέωση να τηρήσει απόρρητα.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της διάδοσης και διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών, εγγράφων ή υλικού κατά παράβαση των άρθρων 2 και 16 (1) (α) του περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού και για τα Συναφή Θέματα Νόμου, Ν. 216(Ι)/2002 και των Κανονισμών ή Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, ο κατηγορούμενος σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2016, στη Λευκωσία, ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός, ήτοι Υπαρχηγός της Αστυνομίας, διέδωσε ή άφησε να διαρρεύσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες και έγγραφα, δηλαδή έγγραφα φακέλου της Ιντερπόλ Λευκωσίας.

Η τρίτη κατηγορία  αφορά στο αδίκημα της παραβίασης  υπηρεσιακού απορρήτου κατά παράβαση των άρθρων 135 (1), (4) (5), 4 και 35 του Ποινικού Κώδικα Κεφ.154 ως έχει τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, ο κατηγορούμενος κατά ή περί τον Ιούλιο του 2016 στη Λευκωσία, ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός, ήτοι Υπαρχηγός της Αστυνομίας, παραβίασε το υπηρεσιακό απόρρητο, δηλαδή γνωστοποίησε σε πρόσωπο στο οποίο δεν είχε υποχρέωση να γνωστοποιήσει έγγραφο, δηλαδή αντίγραφο της μελέτης «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερομηνίας 20/1/2015, το οποίο παρέλαβε λόγω του λειτουργήματός του και το οποίο είχε υποχρέωση να τηρήσει απόρρητο.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Κυριάκου υπέβαλε προς την Κατηγορούσα Αρχή σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων σε σχέση με το μαρτυρικό υλικό και το κατηγορητήριο, στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο δικηγόρος του κ. Κυριάκου διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο για το γεγονός ότι η Κατηγορούσα Αρχή αρνήθηκε να του παραδώσει ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό, ως όφειλε να πράξει, στα πλαίσια της διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης.

Εάν μέχρι τις 30 Αυγούστου που ορίστηκε η συνέχιση της δίκης δεν του αποσταλεί το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό, τότε θα ζητήσει, όπως είπε, από το δικαστήριο να εκδώσει σχετικό διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται η Κατηγορούσα Αρχή να του παραδώσει το υλικό αυτό.

Υποστήριξε ότι το υλικό αυτό, περιλαμβανομένου και του πορίσματος των ποινικών ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία, έχει άμεση σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πελάτης του.

Σημειώνεται ότι ούτε ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας έχει δοθεί στη πλευρά της υπεράσπισης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.