ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΔ: Αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες

Ο «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα έπρεπε να διεξάγεται ο διάλογος.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως:

Στο θέμα της Ασφάλειας

– Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση [του υφιστάμενου].

– Χρειάζεται να τερματίσουμε το Δικαίωμα Επέμβασης και της Συνθήκη Εγγυήσεων. Χρειάζεται να αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα διαβεβαιώσεων ώστε όλοι οι Κύπριοι να νοιώθουν ασφάλεια.

– Ένας νέας μηχανισμός εφαρμογής ο οποίος θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου. Οι Εγγυήτριες δεν μπορούν να παρακολουθούν την εφαρμογή των υποχρεώσεών τους.

Για τα στρατεύματα

– Χρειαζόμαστε μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια σταδιακή απομάκρυνσή στα πλαίσια ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μέχρι να φτάσουν στους αριθμούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας.

– Υπάρχει ένα θέμα για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης ή οριστικής κατάληξης. Αυτό το θέμα και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Στο εδαφικό

– Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαφοροποιήσει το χάρτη σε σχέση με κάποιες τοπικές περιοχές. Σ’ ότι αφορά το εδαφικό φαίνεται ότι ο ΓΓ ΟΗΕ είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη ειπωθεί από πλευράς Τ/κ η Μόρφου (δηλαδή ότι παραχωρείται) και πως σε παρέμβασή του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε «όχι μόνο Μόρφου».

Στο περιουσιακό

– Θα πρέπει να εξεταστούν δύο αρχές:

1. Στις περιοχές που θα αναπροσαρμοστούν το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες, αλλά όχι κατά 100%.

2. Για τις άλλες περιοχές, το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους χρήστες, αλλά όχι κατά 100%. Στην ισότιμη μεταχείριση – Όσον αφορά τους μόνιμους κάτοικους που είναι Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι εμπίπτουν σε ποσόστωση η οποία πρέπει να είναι δίκαιη. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το τι είναι «δίκαιο».

Αποτελεσματική συμμετοχή

– Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το θέμα της «σταθμισμένης ψήφου» και πότε και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται.

– Άλλα εναπομείναντα στοιχεία στον καταμερισμό εξουσιών συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να συζητηθούν όπως έχει απαιτήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την αναλογία 2:1.

Την Πέμπτη επιστρέφει στο Κραν Μοντάνα ο Γκουτέρες μετά από απαίτηση των Τούρκων

Επιστρέφει τελικά την Πέμπτη στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως επικράτησαν οι θέσεις εκείνων που από την αρχή ευνοούσαν την επιστροφή του ΓΓ του ΟΗΕ για να ασκηθούν πιέσεις και να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες.

Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη τ/κ κόμματα, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο κ. Τσαβούσογλου, ζήτησαν την άμεση κάθοδο του ΓΓ του ΟΗΕ πίσω στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την έλευση του κ. Γκουτέρες ήθελαν να ανακοινώσουν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά τους πρόλαβαν με διαρροή οι Τούρκοι.

Ανδρέας Πιμπίσιης

>>> Διακήρυξη της ομάδας των “10”: Όχι σε «λύση» παράδοσης της Κύπρου στον στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας

2 thoughts on “ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΔ: Αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.