Κυπριακό: «Πόρτα» από Α.Τσίπρα στον Eide και ΟΗΕ

Απέρριψε το αίτημα να μεταβεί στο Μοντανά

Aρνήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας να μεταβεί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, παρά την αποδοχή του σχετικού αιτήματος του ΟΗΕ από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ.Γιλντιρίμ [αριστερά].

Κατόπιν αυτού απέρριψε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ.Μέϊ την σχετική πρόσκληση του ΟΗΕ.

Οπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ο διεθνής οργανισμός δεν μπόρεσε να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει συντελεστεί τέτοια πρόοδος, που να επιβάλει την παρουσία των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στο Κραν Μοντανά, αλλά ούτε υπάρχει αντιστοιχία του αξιώματος, αφού την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στην Τουρκία την έχει πλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν και αυτός θα έπρεπε να μεταβεί κανονικά και όχι ο “διακοσμητικός” Μ.Γιλντριίμ.

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι έγινε προσπάθεια εκ μέρους του ΟΗΕ να βρίσκονται στην Ελβετία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ωστόσο η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί, δεν είναι τέτοια, που να δίνει την εικόνα της τελικής διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, οι κ.κ. Γιλντιρίμ και Μέι εμφανίζονταν έτοιμοι να μεταβούν στο Κραν Μοντανά, ωστόσο το σκηνικό ανατράπηκε εκ νέου.

>>> Η αγνώστου σύνθεσης και αγνώστων σκοπών πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s