Τ/κύπριος Πρόεδρος = Θα κυβερνά την Κύπρο η Τουρκία

Η εκ περιτροπής προεδρία χειρότερη και από τη χειρότερη τουρκική εγγύηση…

 Γράφει ο Kωστάκης Αντωνίου

Δεδομένο πρώτο: Oι αντιπροσωπίες που βρίσκονται  στο Κρανς Μοντάνα δεν διαπραγματεύονται. Παραθερίζουν. Πόσα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες για τις διακοπές των ηγετών τους και των υπόλοιπων αξιωματούχων, στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας; Εδώ και μία εβδομάδα, ΟΗΕ, Τούρκοι και Κύπριοι διάγουν ζωή και κότα στο Κρανς Μοντάνα σε ένα θέατρο του παραλόγου, όπως το ονόμασα σε άρθρο μου στη «Σημερινή» της Κυριακής.

Δεδομένο δεύτερο: Η Τουρκία δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στην Ελβετία, όπως αφελώς μεταδίδουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και ορισμένοι απεσταλμένοι των κυπριακών ΜΜΕ. Η Τουρκία παίζει παιχνίδια ουσίας. Δεν καίγεται καρφί στον Ερντογάν να λυθεί το Κυπριακό. Τώρα τον απασχολούν σημαντικότερα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή αεροπλανοφόρου και η αναβάθμιση της ναυτικής ισχύος της χώρας του. Η Τουρκία κατέχει την Κύπρο, ήλθε για να μείνει και όχι να φύγει. Ή θα αποστραγγίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε παραχωρήσεις, επιτυγχάνοντας την τουρκική λύση που επιδιώκει από το 1956, είτε θα αφήσει το σημερινό στάτους κβο να διαιωνίζεται. Δεν έχει να χάσει τίποτε και έχει να κερδίσει τα πάντα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αγωνιά να κάμει μία κίνηση η Τουρκία για να δικαιολογήσει και άλλες παραχωρήσεις της πλευράς μας. Μέσα στο μυαλό του κυριαρχεί η παραχώρηση της εκ περιτροπής προεδρίας. Καλείται να παραχωρήσει και το τελευταίο φύλλο συκής της ελληνοκυπριακής πλευράς, την εκ περιτροπής προεδρία, προκειμένου να πάρει πίσω τη Μόρφου. Και φαίνεται έτοιμος να το πράξει. Ήδη στο Εθνικό Συμβούλιο ακούονται φωνές από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, να ανταλλάξει την εκ περιτροπής προεδρία, με την επιστροφή της Μόρφου.

Εάν τελικά αποδεχθεί Τουρκοκύπριο Πρόεδρο, θα διαπράξει το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Διότι Τουρκοκύπριος Πρόεδρος σημαίνει Τούρκος Πρόεδρος. Σημαίνει παραχώρηση της διακυβέρνησης της Κύπρου, στην Τουρκία. Δεν υπάρχει Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος να μπορεί να απογαλακτισθεί από την Τουρκία. Δεν υπάρχει Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος μπορεί να αγνοήσει τις εντολές της Τουρκίας και να λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλης της Κύπρου. Θα είναι εγκάθετος της Τουρκίας, θα εκτελεί εντολές της και η Τουρκία θα κυβερνά την Κύπρο, μέσω αυτού. Δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος, πέραν της γνωστής ενδοτικής μειοψηφίας, που θα ψηφίσει υπέρ μίας λύσης, η οποία θα προνοεί εκ περιτροπής προεδρία, δηλαδή τουρκοκυπριακή προεδρία καθοδηγούμενη από την Άγκυρα.

Εκ περιτροπής προεδρία, συνιστά χειρότερη “λύση” και από τη χειρότερη μορφή τουρκικής εγγύησης. Με Τουρκοκύπριο Πρόεδρο η Τουρκία θα μπορεί να υπαγορεύει τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλεί κρίσεις, θα μπορεί, όπως είχαν προειδοποιήσει Ευρωπαίοι διπλωμάτες, να χρησιμοποιεί τους Τουρκοκυπρίους για να προωθεί αποφάσεις της που θα επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της λύσης, όπως είχε πράξει το 1963 με τη Ζυρίχη.

Είναι πιθανότατο, το κώνειο να χρυσωθεί με μία “παραχώρηση” της Μόρφου, προκειμένου να δελεασθούν οι πρόσφυγες της περιοχής να αποδεχθούν τη λύση. 

Αλλά η επιστροφή της Μόρφου δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η επιστροφή της Μόρφου δεν προσφέρεται σε ανατολίτικο παζάρι. Ούτε ο Αναστασιάδης, ούτε κανένας άλλος, νομιμοποιείται να την παζαρέψει. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να επιστρέψει τη Μόρφου χωρίς κανένα αντάλλαγμα, χωρίς καμία παραχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε συζήτηση θεμάτων της εσωτερικής πτυχής, εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί των εγγυήσεων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού. Φαίνεται ότι αποδεχόμενος την πρόταση Ακιντζί για δύο τραπέζια και τη “φόρμουλα” Γκουτέρες, εισέρχεται σε ένα ολέθριο πάρε-δώσε, το οποίο θα καταλήξει στη χειρότερη μορφή τουρκικής λύσης.

Ενώ η Τουρκία δεν πρόκειται να κάμει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης των εγγυήσεών της και της αποχώρησης των στρατευμάτων της, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συζητεί παραχώρηση των όσων απέμειναν να δώσει, στην εσωτερική πτυχή. Έχει καταστεί αιχμάλωτη μίας διαδικασίας, η οποία οδηγεί σε βέβαιες νέες παραχωρήσεις, οι οποίες θα απογυμνώσουν εντελώς τον κυπριακό Ελληνισμό από κάθε προοπτική ύπαρξης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Θα έχει να δώσει λόγο στην Ιστορία…

*O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.

>>> Kρανς Μοντάνα, πρόθυμοι και από τσουλήθρα σε τσουλήθρα…

2 thoughts on “Τ/κύπριος Πρόεδρος = Θα κυβερνά την Κύπρο η Τουρκία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.