Ευρωβουλή: Aναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  η έκθεση για την Τουρκία, όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, σε περίπτωση που η τουρκική Κυβέρνηση προχωρήσει  στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις  που έχει εξαγγέλλει και στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η έκθεση  περιγράφει σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα  σε σχέση με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ, που έκανε αυτές τις δηλώσεις στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Τόνισε ότι είναι λάθος οι ευρωβουλευτές να ζητούν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Ερντογάν θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη σταθερότητα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία το 2016, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Στρασβούργο από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.