Ελευθεροστομίες: Δίχως κέρδος κέρατα!

Ο Δημήτρης Παπαδημήτρης έχει ακόμη κέφια…

Πώς τα καταφέρνουμε, όμως, ρε παιδί μου, να μπλέκουμε με έναν όντως θαυμαστό τρόπο, σε κάθε ευκαιρία, την λαϊκή σοφία και να την κάνουμε έναν αχταρμά που να γλείφεις τα δάκτυλά σου. Σε σημείο που να αναγκάζουμε κάθε τόσο την υφήλιο να στέκει σούζα μπροστά μας και να μας βγάζει το καπέλο από θαυμασμό! Χτες, λ.χ., που παρακολουθούσα τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα (που το πάει φιρί-φιρί να μετατραπεί σε Κραντ… Μασκαραλίκ) ένα τσούρμο από παροιμίες και αμπελοφιλοσοφίες εμπλέκοντο στο σχεδόν σαλεμένο μου μυαλό, όλες μαζί, σε ένα τουρλού-τουρλού μίγμα, που θύμιζε περισσότερο το… σιχτίρ πιλάφ!

Δεν μπορώ ακόμα να ξεκαθαρίσω ποιοι και πόσοι συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή (μάλλον όλοι τους θα πρέπει να είχαν το μερτικό τους, από τον δικό μας ώς τον Μουσταφά και τον Τσαβούσογλου κι από τον Άιντε ώς τον Γκουτέρες) αλλά και που κι αυτός, το τέλος, θα αποδειχθεί ως ακόλουθος της παροιμίας: Καλός-καλός ο σιοίρος μας, μα ξέβην χαλαζιάρης!

Κι όχι για τίποτε άλλο, δηλαδή, ρε παιδιά, αλλά εκ των υστέρων ανακάλυψα ότι είχε βάλει το δακτυλάκι του κι ένας άγιος που μας πάει γάντι και που γιόρταζε χτες: Ο οσιομάρτυς… Αστείος!

Άμα το ψάξεις το βιογραφικό του θα δεις ότι ο Αστείος έζησε στα χρόνια του  αυτοκράτορα Τραϊανού. Επειδή δε έστησε πόδι και αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, έφαγε, λέει, το ξύλο της αρκούδας. Και παρά τα τόσα βασανιστήρια, στα οποία υπεβλήθη, εκείνος ατού! Μέχρι που ο Τραϊανός τον άλειψε με μέλι και τον κάρφωσε στον σταυρό, όπου, λέει, ενοχλούμενος από τις σφήκες, παρέδωσε το πνεύμα.

ΣΗΜ.: Πάσα ομοιότης με τα σήμερον διαδραματιζόμενα, με τα λόγης-λογής… μελωμένα λόγια από κάθε πλευρά και τις απανωτές σταυρώσεις, δεν… αποκλείεται!

Ιδού, λοιπόν, μερικές χαρακτηριστικές παροιμίες που τριβέλιζαν χτες δι’ όλης της ημέρας, το μυαλό μου (κι όλο σκεφτόμουν τρομοκρατημένος ότι δεν το γλυτώνω με τίποτε το… αλτσχάιμερ σήμερα). Το… άνοιγμα του Νίκαρου (που φαντάζει πιο μεγάλο κι από εκείνο του φάραγγα του Βαρωσιού) μου έφερε στο μυαλό αμέσως εκείνη την παροιμία που λέει: Δίχως κέρδος κέρατα!

Ενώ η αντίδραση του διδύμου Μουσταφά – Τσαβούσογλου στη χουβαρντέξ προσφορά του δικού μας, έκανε δυο παροιμίες να τσακώνονται στον εγκέφαλό μου. Η μια: Φακκούν του παπά με τα πρόσφορα. Η άλλη: Δώστου του πελλού αγγούριν τζιαι να σου λαλεί εν ζαβόν!

Η παροιμία που μου κατέβηκε στο κούτελλο από αφορμή τον… γλυκύτατο τρόπο που μιλά ο Τσαβούσογλου, θύμιζει εκείνη που λέει: Πόξω… κούκλος (που τζιαμαί έρεξε) τζιαι που μέσα πανούκλος!

Δημήτρης Παπαδημήτρης “Φ”

One thought on “Ελευθεροστομίες: Δίχως κέρδος κέρατα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.