Κυπριακό: Μετά το “ναυάγιο” σχέδιο Β’ βλέπει η Άγκυρα

Μια μικρή φράση με την οποία ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού είναι το «κλειδί» για τις περαιτέρω εξελίξεις. 

Στην παρατήρηση αυτή προβαίνει ένας από τους εμπειρότερους ίσως δημοσιογράφους-ανταποκριτές των τουρκικών ΜΜΕ, ο οποίος ασχολείται εδώ και δεκαετίες με το Κυπριακό, με έδρα την κατεχόμενη Λευκωσία.

H ανάλυση του Σεφά Καραχασάν στη Milliyet

Στο πρωτοσέλιδο λοιπόν της σημερινής «Milliyet», ο Σεφά Καραχασάν ασχολείται με την επόμενη ημέρα και υπογραμμίζει πως η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σε «αλλαγή παραμέτρων» σημαίνει πως η Άγκυρα προσανατολίζεται πλέον στην υλοποίηση του περίφημου «σχεδίου Β’» για το Κυπριακό.

O Σεφά Καραχασάν ασχολείται με την επόμενη ημέρα

Αυτό το σχέδιο, με δύο λόγια, προβλέπει ότι η τουρκική πλευρά δεν συζητά πλέον για μια ομοσπονδία με δύο οντότητες, ενιαία κρατική έκφραση και ένα διεθνές «πρόσωπο» αλλά για δύο κράτη ή ακόμη και για προσάρτηση της βορείου Κύπρου στην Τουρκία. 

Η φράση στην οποία βασίζεται η ερμηνεία αυτή είναι ακριβώς η εξής: «Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε ότι είναι αδύνατη η όποια λύση με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας καλής θελήσεως του οργανισμού». 

Με αυτήν τη φράση ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πυροδοτώντας και τις πρώτες ερμηνείες για την προσεχή τακτική που θα «υιοθετήσει» η τουρκική διπλωματία.

One thought on “Κυπριακό: Μετά το “ναυάγιο” σχέδιο Β’ βλέπει η Άγκυρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.