Πεζοδρόμιο στο Λονδίνο παράγει ηλεκτρισμό όταν βαδίζουν πάνω του οι πολίτες!

Στο Ουέστ Εντ, στην οδό Bird, ένα πέρασμα από την οδό Oxford στην οδό Barett, Λονδρέζοι που έχουν βγει για ψώνια μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια απλά και μόνο βαδίζοντας πάνω στον 10 τετραγωνικών μέτρων «Πεζόδρομο Pavegen».

Το πάνελ V3 της λονδρέζικης εταιρείας μπορεί να συλλέξει την κινητική ενέργεια των διαβατών και να την μετατρέψει σε συνεχή ενέργεια, ισχύος 5 W.

Επιτρέπουν, παράλληλα, στους περαστικούς από την οδό Bird να δουν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους πόση ηλεκτρική ενέργεια παρήγαγαν, καθώς και να ανακαλύψουν ότι πιθανώς ανταμείφθηκαν για την επιλογή τους: εφαρμογές από φίρμες μετατρέπουν τα βήματα σε εκπτώσεις ή voucher για αγορές.

Κατά μήκος της μίας πλευράς του πεζόδρομου έχουν τοποθετηθεί, από το αρχιτεκτονικό γραφείο και γραφείο ντιζάιν Harry Dobbs, καταστήματα λιανικής εμπνευσμένα από την ιαπωνική τέχνη του οριγκάμι, στα οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει vintage ρούχα ή φρέσκα τρόφιμα. Ήχοι πουλιών βγαίνουν από ηχεία, τοποθετημένα κατά μήκος του πεζόδρομου.

«Είναι καταπληκτικό να βλέπουμε στην οδό Bird αυτό το καινοτόμο σχέδιο “έξυπνου δρόμου”, το οποίο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί σε ολόκληρο το Λονδίνο» είπε ο Άλεξ Ουίλιαμς της υπηρεσίας του δήμου του Λονδίνου, Transport for London.

«Ελπίζω να μπορέσουμε, στο μέλλον, να δούμε και άλλα παραδείγματα αυτής της καινοτόμας σκέψης του 21ου αιώνα, καθώς εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε την οδό Oxford και τη γύρω περιοχή σε έναν δημόσιο χώρο παγκόσμιας κλάσης, για όλους» τόνισε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.