Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το φιάσκο στο Κραν Μοντανά

ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΣΑΚΕΛ…

Την έντονη αντίδραση και απογοήτευση των κομμάτων προκάλεσε η εξέλιξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό. Σύσσωμα τα κόμματα αναμένουν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των   κομμάτων τους, οι οποίοι συμμετείχαν στην ελληνοκυπριακή αποστολή στο Κραν Μοντάνα πριν προχωρήσουν σε εκτιμήσεις και απολογισμό γιατί απέτυχε η διάσκεψη.

Μέσα από δηλώσεις και ανακοινώσεις τα κυπριακά κόμματα εκφράζουν τις θέσεις τους τι έπρεπε να είχε γίνει, ποια τα λάθη του προέδρου στην διάσκεψη του Κραν Μοντανά, αλλά και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.

ΔΗΣΥ: Η Τουρκία δεν έτοιμη για τη λύση

«Δυστυχώς η Τουρκία προκάλεσε την αποτυχία της προσπάθειας. Φάνηκε ότι αντίθετα από κάποιες εκτιμήσεις η Τουρκία δεν είχε την θέληση και ούτε είναι πραγματικά έτοιμη για τη λύση του κυπριακού», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκεί στην Ελβετία μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και το αποκορύφωμά της ήταν η παραδοχή από τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι το ζητούμενο είναι να κάνουμε την Κύπρο ένα φυσιολογικό κράτος. Ένα κράτος χωρίς κατοχή και χωρίς εγγυήσεις και δικαιώματα παρέμβασης τρίτων χωρών.

Στο μεταξύ και αναμένοντας την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνουμε ότι συνεχίζουμε τις στρατηγικές κατευθύνσεις μας με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην ΑΟΖ και στον εθνικό μας πλούτο, με ενεργό παρουσία και συμμετοχή στην ΕΕ και χωρίς ποτέ να συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, τονίζει στην ανακοίνωση ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

ΑΚΕΛ: Η μη λύση δεν αποτελεί λύση

Είναι απογοητευτικό και αρνητικό το γεγονός ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία κατέληξε σε αδιέξοδο αναφέρεται σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία.

 «Τα αδιέξοδα και οι αποτυχίες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συντηρούν το διχοτομικό και κατοχικό στάτους κβο, που είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο» σημειώνει ο κ. Στεφάνου για προσθέσει ότι η επόμενη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό είναι γεμάτη από προκλήσεις για τις οποίες συλλογικά πρέπει να προβληματιστούμε, καθώς η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους που συλλογικά πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Επειδή καμία ενημέρωση δεν έχουμε για το τι έγινε στη Διάσκεψη, δεν θα ήταν σοβαρό και υπεύθυνο από μέρους μας να καταλήγαμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα στη βάση των όσων μεταδίδονται ως πληροφορίες. Είναι, βέβαια, προφανές ότι από την Τουρκία εγέρθηκαν απαράδεκτες αξιώσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Χωρίς όμως να έχουμε τη συνολική εικόνα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τα όσα έγιναν.

Θα το κάνουμε αυτό αφού ενημερωθούμε. Είναι σημαντικό να έχουμε τη δική μας εκτίμηση, γιατί απέτυχε η Διάσκεψη, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό και κρίσιμο τι θα καταγράψουν οι τρίτοι και ειδικά ο ΟΗΕ σχετικά με τα αποτελέσματά της», σημειώνει.

Ο κ. Στέφανου τονίζει ακόμα ότι για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση. Επομένως, ανεξαρτήτως της απογοήτευσης που προκαλεί η αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό, θα πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην επίτευξη λύσης που να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας.

ΔΗΚΟ: Αξιολόγηση κατάστασης

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και γενικά τη στάση της τουρκικής πλευράς στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana, οι οποίες κορυφώθηκαν και έληξαν χτες βράδυ χωρίς αποτέλεσμα αναφέρει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης.

Ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τη θέση του για την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό η οποία θα θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα στοχεύει σε μια σωστή και λειτουργική λύση, που να ανταποκρίνεται πραγματικά στη βούληση του κυπριακού ελληνισμού και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Παράλληλα ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και αντιμετώπιση και αποτροπή ενεργειών αναβάθμισης ή αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

ΕΔΕΚ: Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της με ανακοίνωση τονίζει ότι η προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος οδήγησαν στην κατάρρευση αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι έχουν διαλυθεί και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις όσων μέχρι σήμερα πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση οφείλουν να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν το ρόλο του διαιτητή και του γεφυροποιού ανάμεσα στις προτάσεις που κατατίθενται και να προωθήσουν διατάξεις λύσης του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ζητήσει επίσημα την απομάκρυνση του κ. Άιντα λόγω της μεροληπτικής, παραπλανητικής και μη εποικοδομητικής στάσης που τήρησε στο Κραν Μοντάνα, αναφέρεται.

 Αλληλεγγύη: Δυστυχώς εκτιμήσαμε σωστά

 «Στην πολιτική η σωστή εκτίμηση της κατάστασης είναι το ήμισυ του παντός. Εμείς δυστυχώς εκτιμήσαμε σωστά. Τόσο σε ότι αφορά στις τουρκικές προθέσεις και την τουρκική αδιαλλαξία, όσο και στους κινδύνους που προκύπτουν από τους απανωτούς λανθασμένους χειρισμούς στην Ελβετία».

Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι η τακτική των υποχωρήσεων τα τελευταία 9 χρόνια σε όλα τα ζητήματα, με την ελπίδα να υπάρξουν θετικά βήματα από  τουρκικής πλευράς, δεν απέδωσε και ήταν λανθασμένη.

Οι ίδιες αυτές τραγικές υποχωρήσεις καθιστούν την υπό διαμόρφωση λύση, μη βιώσιμη, μη λειτουργική και άδικη».

«Αποδείχθηκε ότι η τουρκική πλευρά μόνο εάν αισθανθεί κόστος θα  εγκαταλείψει τις επιδιώξεις της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου, μέσω μιας λύσης κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της» είπε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με στόχους,  την ψύχραιμη αξιολόγηση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε, την ελαχιστοποίηση του κόστους από την πενταμερή στον Κραν Μοντανά και τη χάραξη νέας στρατηγικής» τόνισε ο κύριος Σελινόπουλος.

Συμμαχία Πολιτών: Είχαμε προειδοποιήσει  

Η Συμμαχία Πολιτών καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία η οποία για μια ακόμα φορά οδήγησε την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού σε ναυάγιο.

Προσθέτει ότι είχαν προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα μας έθετε το δίλημμα «αδιέξοδο ή λύση τουρκικών προδιαγραφών.

«Η εμπειρία της τελευταίας Διάσκεψης καταδεικνύει ότι το κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις ούτε με πολιτικές που εδράζονται σε αυταπάτες. Το κυπριακό είναι ένα γεωπολιτικό πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Συνέχιση της πολιτικής των τελευταίων χρόνων απλά θα επιτρέψει στην Τουρκία να διαιωνίσει την διχοτόμηση και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έγραψε στο twitter, ενόσω η διάσκεψη ήταν σε εξέλιξη προχθές: «Τι αχαριστία Θεέ μου; Ούτε ένα ευχαριστώ. Τους έδωσε εκ περιτροπής, ευρωπαϊκές ελευθερίες κ.λπ. και τον είπαν ‘λαϊκιστή’».

 ΕΛΑΜ:  Τα γεγονότα μας δικαίωσαν

Τα γεγονότα δικαίωσαν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), αφού επιβεβαίωσαν στην πράξη όλα όσα εδώ και τόσο καιρό ΜΟΝΟ το Κίνημα μας τόνιζε, ότι δηλαδή η εμμονή στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ανεδαφική και ουτοπική.

Αφού η Κυβέρνηση χάρισε σχεδόν τα πάντα, προεδρία, βέτο, τέσσερις ελευθερίες, απόσπασμα τουρκικού στρατού, συμμετοχή τουρκικής αστυνομικής δύναμης, νομιμοποίηση των σφετεριστών, παραχώρηση εδαφών, τελικά ναυάγησε ολόκληρη η εσφαλμένη προσέγγιση σαράντα και πλέον χρόνων στο Κυπριακό.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της στην Ελβετία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού ΟΛΟΙ, λίγο ή πολύ, προωθούσαν μια «λύση» Ομοσπονδίας, η οποία αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι ανεφάρμοστη.

One thought on “Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το φιάσκο στο Κραν Μοντανά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.