Τους ηρωικούς νεκρούς της στο Μαρί τίμησαν η Λάρνακα και η Λεμεσός

Ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ…

Τελέστηκαν την Κυριακή τα ετήσια μνημόσυνα των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κατά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στη Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

  • Το ετήσιο μνημόσυνο του Λοχία Σπύρου Τταντή  τελέστηκε  στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στις Καμάρες και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
  • Το   μνημόσυνο του Λοχία Βασίλη Κρόκου τελέστηκε στον Ιερό Ναό  Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Λάρνακα και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.
  • Το  μνημόσυνο του Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κυριάκου στο Κίτι και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη  ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.
  • Το  μνημόσυνο του Λοχία Γιώργου Γιακουμή τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσας, στο Κιβισίλι και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη  ο Επίτροπος Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη.
  • Το μνημόσυνο του Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Αλαμάνου στην Ορμήδεια και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο Υφυπουργός παρά το Προέδρω Βασίλης Πάλμας
  • Το μνημόσυνο του Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδοπούλου τελέστηκε στον  Ιερός Ναός Αγίου Σάββα στα Λειβάδια και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών  Κύπρος Κυπριανού.
  • Το  μνημόσυνο του Λοχία Αδάμου Αδάμου τελέστηκε στον  Ιερό Ναό του Αγίου Επιφανίου στο Αλεθρικό και εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσιφίνα Αντωνίου.

Στη μνήμην των 13 ηρώων της φονικής έκρηξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων  πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ μουσική εκδήλωση στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας». Στην εκδήλωση απηύθυνε  χαιρετισμό ο  Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Την προσεχή Τρίτη στις 8:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στο χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Mνημόσυνο αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη και ανθυπασπιστή Κλεάνθους

Στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, και του Υπαρχηγού της Ε.Φ, Αντιστράτηγου Ανδρέα Μαρκίδη, τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, το έκτο ετήσιο μνημόσυνο του Διοικητή του ναυτικού, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

Του μνημοσύνου προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Γαβριήλ Δημητρίου, ο οποίος ανέφερε πως “πέραν των μνημοσύνων και της απόδοσης τιμών, οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε την τραγωδία, να την επαναφέρουμε συχνά στη μνήμη μας και να αναζητούμε όσα κάναμε λάθος, όσα παραλείψαμε να κάνουμε και όσα οφείλαμε τα κάνουμε, για να μην θρηνούμε επί ερειπίων”.

Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των ηρώων μας, συνέχισε, δίνουμε όρκο ιερό ότι θα καταστούμε, επιτέλους, ενεργοί πολίτες και θα εργαστούμε μαζί για ένα κράτος ευνομούμενο, προνοητικό και δομημένο με κατάλληλους θεσμούς που να διασφαλίζουν την προστασία και την ευημερία των πολιτών του.

“Να απαιτήσουμε ένα κράτος που η τύχη του θα διαφεντεύεται από τους άριστους και άξιους των πολιτών και όχι από τους εκάστοτε ημέτερους, πειθήνια όργανα της κομματικής πειθαρχίας και κυριευμένους από το πάθος του ατομικού ωφελιμισμού”, είπε και πρόσθεσε “πρόσκληση και πρόκληση για όλους εμάς είναι να αγωνιστούμε με ανιδιοτέλεια για να προκόψει επιτέλους αυτός ο τόπος”.

Αυτό, υπέδειξε, θα αποτελέσει το καλύτερο μνημόσυνο και την έμπρακτη τιμή για τους θυσιασθέντες και θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες, χωρίς επανάληψη τέτοιων τραγικών γεγονότων που και ανθρώπινες δυστυχίες προκαλούν και την κρατική μας αξιοπρέπεια προσβάλλουν.

“Το χρωστάμε στον Ανδρέα και στον Κλεάνθη, το χρωστάμε σε αυτούς που πέρασαν και έφυγαν και σε αυτούς που θα έρθουν και θα μείνουν σε αυτόν τον τόπο”, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς τον φίλο του, αρχιπλοίαρχο Ιωαννίδη, ο Διοικητής της Αεροπορίας είπε πως το όνειρο του για ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού γίνεται πραγματικότητα, καθώς σχεδιάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτικής βάσης “Ευάγγελος Φλωράκης” για μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες και όπως ανέφερε, σύντομα το ναυτικό θα υποδεχθεί το πρώτο πολεμικό πλοίο, που θα φέρει το όνομα του αρχιπλοίαρχου Ιωάννιδη.

Του μνημοσύνου ακολούθησε, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από το χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Στη Λεμεσό τελέστηκε το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη και το ετήσιο μνημόσυνο του Κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη.

 ΚΥΠΕ

3 thoughts on “Τους ηρωικούς νεκρούς της στο Μαρί τίμησαν η Λάρνακα και η Λεμεσός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.