Βρυχάται ο Ερντογάν: Απειλεί τις εταιρείες ενέργειας που συνεργάζονται με την Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε “ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων”. 

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατονόμασε τις εταιρείες. Δήλωσε επίσης ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Και … ανθρωπιστής ο στυγνός δικτάτορας

Σε αποφυγή βημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση, κάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις ενεργειακές δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομιλία του στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη. 

“Δυστυχώς, την περασμένη βδομάδα χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά την εποικοδομητική προσέγγιση της δικής μας πλευράς και της τ/κ, λυπούμαστε που εξαιτίας της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς έμειναν για άλλη μια φορά χωρίς λύση οι διαφορές στο νησί. Ενώ είναι καθαρή η στάση των πλευρών, οπωσδήποτε, δεν μπορεί να αντικριστεί με κατανόηση το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες ενέργειας έγιναν μέρος των ανεύθυνων βημάτων της ε/κ πλευράς. Η ανάγκη της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου επιβάλλει ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί. Η προσδοκία μας από όλους που εμπλέκονται στις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι να αποφεύγουν βήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία και ηρεμία της ανθρωπότητας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι σε μια σημαντική γεωπολιτική θέση και βλέπει να έχει καθήκον ως φυσική γέφυρα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. “Ως χώρα μεταφοράς κάνουμε ό,τι μπορούμε”, ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να αξιολογήσουν προγράμματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, προσθέτοντας ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πως τώρα με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών υπάρχει πρόσβαση σε πεδία όπου προηγουμένως δεν υπήρχε. “Η προτεραιότητά μας είναι ο διάδρομος νοτίου φυσικού αερίου”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο χάος που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε περιοχές ενέργειας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς να μην περιμένει ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει στα τετελεσμένα και ότι δεν θα απαντήσει στις επιθέσεις εναντίον της. Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια της χώρας τους χωρίς να πάρουν άδεια από κανέναν.

ΚΥΠΕ

>>> Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s