Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Στην επόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής ενημέρωση για τα πεπραγμένα στο Crans-Montana της Ελβετίας, παρέπεμψαν σε γενικές γραμμές οι πολιτικοί αρχηγοί τη συζήτηση, περιορίζοντας τις δηλώσεις τους στα απολύτως απαραίτητα. 

Παρόλα αυτά, έδωσαν το στίγμα της πολιτικής την οποία ακολουθούν, ασκώντας κριτική και κατηγορώντας την τουρκική αδιαλλαξία, ως βασική αιτία του ναυαγίου της διάσκεψης.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών:

Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

 Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα και επομένως αυτή είναι η στιγμή της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας και δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση επίρριψης ευθυνών για ενδεχόμενα λάθη που έγιναν από την πλευρά μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων”.

Ανέφερε εξάλλου πως “οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς υπό εκβιασμό από πλευράς της Τουρκίας”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιφυλαχθούν να τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα συνεχιστεί η συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ήταν σωστοί οι χειρισμοί που έγιναν στην Ελβετία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν είναι αυτή η στιγμή για την όποια επίρριψη ευθυνών, για τη συζήτηση για λάθη τακτικής της πλευράς μας.

Κληθείς να πει αν την ευθύνη για το αδιέξοδο την έχει 100% η Τουρκία, ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ είπε πως θεωρεί ότι οφείλεται στην Τουρκία. Αλλά, δυστυχώς, πρόσθεσε, “έχουμε ενώπιόν μας κάποια δυσάρεστα δεδομένα”.

“Η Τουρκία πέτυχε εκείνο που ήθελε. `Ενα αδιέξοδο χωρίς την επίρριψη ευθυνών. `Εχουμε ενώπιόν μας μια κακή δήλωση του ΓΓ των ΗΕ, η οποία δυστυχώς βοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς”, ανέφερε.

Γι’ αυτό επιμένω, πρόσθεσε, “ότι αυτή δεν είναι η στιγμή για να προβούμε σε μια κριτική ή αξιολόγηση των λαθών που έγιναν από την πλευρά μας. Αυτή είναι η στιγμή όπου όλοι μαζί, συλλογικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς”.

Είπε πως “υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων”.

“Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα και επομένως αυτή είναι η στιγμή της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας. Επομένως σε αυτό το στάδιο δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση επίρριψης ευθυνών για ενδεχόμενα λάθη που έγιναν από την πλευρά μας. Θα υπάρχει χρόνος για αυτό. Θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, αλλά πρώτα θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα επόμενα μας βήματα”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως “οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς υπό εκβιασμό από πλευράς της Τουρκίας”.

Ο Πρόεδρος έκανε περαιτέρω υποχωρήσεις και δεν αξιοποίησε το Εθνικό στο Κραν Μοντάνα, λέει η Αν. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο στο Κραν Μοντάνα, προχώρησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην κατοχύρωση πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου για την άλλη πλευρά και οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε η  Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποσύρει τις προτάσεις που είχε κάνει στο Κραν Μοντάνα, η κ. Βασιλειάδου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους έχει ενημερώσει περί απόσυρσης των προτάσεών του, αλλά “οι προθέσεις παραμένουν στο τραπέζι και πλέον έχουμε αποκαλύψει το βάθος των προθέσεών μας σε σχέση με τα διάφορα θέματα τα οποία έχουν τεθεί”. Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε ότι και στην περίπτωση που η Τουρκία “επανέλθει αυτή τη στιγμή αποδεχόμενη απόσυρση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων, απόσυρση στρατού, είναι έτοιμος να επαναφέρει τις προτάσεις του”.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε, παράλληλα, πως ο μόνος ένοχος για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα είναι η Τουρκία, η οποία, όπως είπε, “κατάφερε να παραμείνει και αλώβητη μέσα από αυτή τη διαδικασία”.

Η κ. Βασιλειάδου ανέφερε πως κατά τη συνεδρία ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δεν είχαμε ευκαιρία να εκφράσουμε απόψεις. Οι θέσεις και τοποθετήσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “εμείς παρόλες τις έντονες διαφωνίες μας και για την πενταμερή και για τον γενικότερο χειρισμό που έγινε μέχρι σήμερα, ήμασταν στο Κραν Μοντάνα και προσπαθήσαμε να αποσοβήσουμε τα χειρότερα. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο στο Κραν Μοντάνα, προχώρησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην κατοχύρωση πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου για την άλλη πλευρά, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα”, είπε η κ. Βασιλειάδου.

Είπε πως “δυστυχώς και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπεσε έξω και αυτή τη φορά όσον αφορά τη στάση του Ακιντζί και τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κραν Μοντάνα. Βεβαίως, ασφαλώς, και σίγουρα ο μόνος ένοχος είναι η Τουρκία για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα. Και η Τουρκία κατάφερε να παραμείνει και αλώβητη μέσα από αυτή τη διαδικασία”.

Εμείς όμως, πρόσθεσε, “θεωρούμε ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει. Δεν θα πρέπει να κόψουμε το δρόμο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά με νέο σχεδιασμό, μέσα από διαφορετικό τρόπο προσεγγίσεων, νέα στρατηγική, νέα στρατηγική”.

Έγγραφο με δράσεις κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Γ. Λιλλήκας

Ολοκληρωμένο έγγραφο με δράσεις και πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, κατέθεσε σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου. Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών, αλλά της ενότητας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του καθώς την ερχόμενη εβδομάδα το σώμα θα συνέλθει δύο φορές, μια τη Δευτέρα και μια την Τρίτη στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να σχεδιαστούν οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια πως σήμερα στο Εθνικό κατέθεσε ολοκληρωμένο έγγραφο, το οποίο δεν θα δώσει στη δημοσιότητα, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει η ε/κ και η ελληνική πλευρά άμεσα, καθώς και με πιο μακροπρόθεσμες προτάσεις που αφορούν τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής, αφού η υφιστάμενη δεν μπορεί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία που οδήγησε και αυτή την προσπάθεια σε ναυάγιο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως είχε προειδοποιήσει πριν από τη Διάσκεψη ότι χωρίς προετοιμασία θα οδηγούμασταν σε αδιέξοδο, και ότι η επιμονή της Τουρκίας για σύγκληση εδώ και τώρα Διάσκεψης αποσκοπούσε στο να μας θέσει προ του διλήμματος, είτε να υπάρξει ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων για να οδηγηθούμε σε λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

«Δεν εισακουστήκαμε δυστυχώς και σήμερα μπορώ να πω μετά λύπης μου ότι η Τουρκία δεν έχει πετύχει τον πρωταρχικό της στόχο για λύση τουρκικών προδιαγραφών, έχει πετύχει όμως να φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο και αυτό της λύνει, έτσι νομίζει η ίδια, τα χέρια για να προχωρήσει στην υλοποίηση του Πλάνου Β’ ή του Πλάνου Γ’, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν», είπε, σημειώνοντας πως πλέον η ευθύνη της δικής μας πλευράς δεν είναι να αρχίσουμε την άσκηση κριτικής για το ποιος ευθύνεται ή αν έγιναν σωστοί ή λάθος χειρισμοί.

Διατηρούμε τις διαφωνίες μας, συνέχισε, «όμως αυτή είναι ώρα ενότητας και θα πρέπει όλοι να εστιάσουμε πρώτα την προσοχή μας στο πώς με δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις θα αποτρέψουμε και θα ανατρέψουμε τους όποιους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Πλάνο Β’ και στη συνέχεια, νηφάλια, με συλλογικότητα, υπευθυνότητα, χωρίς προσπάθεια επίρριψης ευθυνών ή κριτικής, ή αυτοεπιβεβαίωσης, να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική, η οποία θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία έτσι ώστε να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Διαφορετικά, φοβάμαι πως η επανάληψη ή η συνέχιση της ίδιας πολιτικής απλά θα επιτρέψει στην Τουρκία να διαιωνίσει τη διχοτόμηση και ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέα τετελεσμένα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το σώμα για την πρόταση που θα υπέβαλλε στο Κραν Μοντάνα πριν την κατάθεση της, είπε πως τους είχε ενημερώσει και πως υπήρξε μια συνεδρία κατά την οποία το κάθε μέλος κατέθεσε τις δικές του απόψεις.

Σε ερώτηση αν υπήρχε η ρήτρα στην πρόταση πως αν δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις από την Τουρκία, αυτές δεν θα ισχύουν, ο κ. Λιλλήκας είπε πως στη συγκεκριμένη συνεδρία είχε πει πως ο ίδιος διατηρούσε τις διαφωνίες του για θέματα τακτικής, χειρισμών ή και για κάποιες συγκλίσεις. Όμως, απ’ εκεί και πέρα είχε πει πως δεν θα στεκόταν στις διαφωνίες του και πως ήταν θετικό το γεγονός ότι στο έγγραφο υπήρχε μέσα η φράση πως η πρόταση ήταν υπό την αίρεση ότι η δική μας πλευρά θα ικανοποιούνταν στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Είχα ζητήσει όπως προστεθεί στο τέλος του εγγράφου, συγκεκριμένη ρήτρα που να λέει ότι αν δεν ικανοποιηθούμε και αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα πρέπει να θεωρείται ότι το υφιστάμενο έγγραφο και προτάσεις δεν υπάρχουν, αποσύρονται», κατέληξε.

Ελένη Θεοχάρους: Απέτυχε η πολιτική του εξευμενισμού που ακολουθούσαμε

ΑΚΕΛ-ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

– Η κατάσταση είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, οριακή, και χρειάζεται να δούμε πώς ξαναδίνουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι η χώρα μας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου .

Πρόσθεσε πως “αυτό είναι το αποτέλεσμα, και στη βάση αυτού θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, με γνωστές τις δηλώσεις που έγιναν και από την πλευρά του ΟΗΕ αλλά και της Τουρκίας για το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά από την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα”.

“Σε ό,τι μας αφορά δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ για το γεγονός ότι θα διαιωνιστεί η κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένη με πολύ αρνητικά τα δεδομένα για τη δική μας την πλευρά”, είπε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

ΚΥΠΕ

>>> Το τέλος των ψευδαισθήσεων, η ώρα του πραγματικού πατριωτισμού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.