Στην Κυπριακή Βουλή ο απόρρητος «Φάκελος της Κύπρου»

Την εξουσιοδότηση της Βουλής για να διαβιβάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το περιεχόμενο του απόρρητου «Φακέλου της Κύπρου» θα ζητήσει αύριο, στο περιθώριο της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Βούτσης.

Η πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση αναλαμβάνεται λίγες μόλις ημέρες πριν την επέτειο του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο.

Πρόκειται επί της ουσίας για το επόμενο στάδιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψαν το 2016 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής με τον τότε Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το υλικό που συνέλεξε η εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε για όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προέβλεπε τη σύσταση επιστημονικής ομάδας, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, η οποία ταξινόμησε και ψηφιοποίησε όλο το υλικό. Η ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε και ενσωμάτωσε απόρρητα έγγραφα στα οποία δεν είχαν πρόσβαση ούτε οι βουλευτές που μετείχαν τότε στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε το 1986 και παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της το 1988.

Ο «Φάκελος της Κύπρου» θα διαβιβαστεί με τις υπάρχουσες ρήτρες εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με πληροφορίες όμως, υπάρχουν σκέψεις για τον αποχαρακτηρισμό του στο επόμενο χρονικό διάστημα με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Κοινοβουλίων.

2 thoughts on “Στην Κυπριακή Βουλή ο απόρρητος «Φάκελος της Κύπρου»

  1. Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΗΠΩς ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗς ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΔΟ
    Αδούλωτη Κερύνεια

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.