Γεώτρηση: Τα πραγματικά γεγονότα για το West Capella

Σε 75 μέρες ολοκληρώνεται η γεώτρηση στον οικόπεδο 11

Η γαλλική πλατφόρμα West Capella βρίσκεται από τις 1.30 τα ξημερώματα στο σημείο του οικοπέδου 11 όπου θα ξεκινήσει τις έρευνες. Με το που βρέθηκε στο στόχο Ονισήφορος άρχισε τις διαδικασίες σταθεροποίησης ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κατά την πορεία που προς το Οικόπεδο 11, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων εκτός του FIR Λευκωσίας, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, τουρκικό πολεμικό σκάφος που κυκλοφορεί στην περιοχή έκανε αναγνώριση στοιχείων του West Capella.  Μια συνήθης πρακτική από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καθώς πολεμικό πλοία από την Τουρκία κυκλοφορούν συνεχώς στη συγκεκριμένη περιοχή επιχειρώντας να παίξουν ρόλο αστυνόμευσης της ανατολικής Μεσογείου.

Από τις 8 το πρωί η ιδιωτική εταιρεία με την οποία συνήψε συμφωνία η TOTAL άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς την εξέδρα μεταφέροντας προσωπικό και υλικά. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες πτήσεις εξοικείωσης των κυπριακών ελικοπτέρων προς την πλατφόρμα. Τα ελικόπτερα της Δημοκρατίας χρειάζονται γύρω στα 50 λεπτά από το αεροδρόμιο Λάρνακας και 40 από το αεροδρόμιο Πάφου.

Μέχρι και πριν από λίγη ώρα, οπόταν λήφθηκαν οι τελευταίες πληροφορίες, τόσο τα ραντάρ του West Capella όσο και τα κυπριακά ραντάρ δεν εντόπισαν οποιαδήποτε τουρκική κίνηση σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το χώρο σταθεροποίησης της πλατφόρμας.

Πέριξ της πλατφόρμας – σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα – υπάχουν τρεις ζώνες ασφαλείας. Η «κόκκινη ζώνη» που είναι σε ακτίνα 5 ΝΜ και προεκτείνεται στα 3 χιλιάδες πόδια είναι ο χώρος όπου ουσιαστικά επιτρέπεται σε όσους έχουν σχέση με το West Capella. Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ΝΜ όπου επιτρέπεται η διακίνηση άλλων πλοίων τα οποία ενημερώνονται ότι βρίσκονται κοντά σε χώρο όπου υπάρχει πλατφόρμα διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών. Η «κίτρινη ζώνη» στα 15 ΝΜ είναι το σημείο απ’ όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση προς τα διερχόμενα πλοία.

Σ’ ότι αφορά τις τουρκικές δραστηριότητες θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, σ’ ότι αφορά τις άλλες δύο πλατφόρμες, κινούνταν εντός της κίτρινης και πορτοκαλί ζώνης, αλλά όχι την κόκκινη. Πράξη όχι τυχαία. Γιατί σ’ εκείνο το σημείο μπορεί η παρουσία της να είναι ενοχλητική αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται παράνομη και κανείς δεν μπορεί να την καταδικάσει γι’ αυτό.

Η περιοχή που έχει παράτυπα δεσμεύσει η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκεται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το West Capella. Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας καθώς πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεων της. Ωστόσο λόγω του ζητήματος αναγνώρισης η Τουρκία το έπραξε μονομερώς.

Σ. Κασίνης: Πολύ ελπιδοφόρο το κοίτασμα Ονησίφορος

Τη βεβαιότητα ότι το κοίτασμα Ονησίφορος είναι ελπιδοφόρο εξέφρασε στον ρ/σ Active o βουλευτής του ΔΗΣΥ Σόλωνας Κασίνης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και θα φθάσει στον προσδοκώμενο στόχο, ουσιαστικά, δηλαδή, αποτελέσματα για το μέλλον της Κύπρου.

Ο κύριος Κασίνης είπε ότι τα ευρήματα τα οποία είαν στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ και το ΖΟΡ, οδήγησαν και στη δική μας επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα παρομοίου τύπου κοίτασμα εκεί στο 11. Γι αυτό η ΤΟΤΑΛ επέστρεψε πίσω και διεκδίκησε το τεμάχιο 11.

Τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής σημείωσε ο Σόλωνας Κασίνης, απέδειξαν ότι υπάρχει Φυσικό Αέριο και στα ασβεστολιθικά πετρώματα. Υπάρχουν είπε δομές, που χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Η προσπάθεια που γίνεται τώρα εξήγησε, είναι πολύ διαφωτιστική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι βέβαιος είπε, ότι θα βρούμε σημαντικές ποσότητες.

Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

>>> Ηχηρή παρέμβαση Ουάσιγκτον: Στηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

2 thoughts on “Γεώτρηση: Τα πραγματικά γεγονότα για το West Capella

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.