Τι θα συμβεί αν ξένο πλοίο πλησιάσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση που πλοίο δείξει πρόθεση να πλησιάσει την πλατφόρμα, έχουν ως εξής: Με κέντρο την πλατφόρμα, έχουν χαραχτεί τρεις ομόκεντρες κυκλικές ζώνες, οι οποίες από αέρος φτάνουν σε ύψος περίπου 1000 μέτρων, καλύπτοντας έτσι και τον εναέριο χώρο πάνω από την γεώτρηση. 

Από θαλάσσης, η πρώτη ζώνη γύρω από το West Capella, έχει ακτίνα 500 μέτρων και θεωρείται αυστηρά «απαγορευμένη» για κάθε πλοίο που δεν έχει εξουσιοδότηση να πλησιάσει.

Η δεύτερη ζώνη (κόκκινη) είναι η «ασφαλής ζώνη» με ακτίνα τα 5 ναυτικά μίλια.

Άλλες δύο ζώνες προειδοποιήσεων εκτείνονται, η μεν (πορτοκαλί) σε ακτίνα 10 ναυτικών μιλίων και η δε (κίτρινη) σε ακτίνα 15 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα.

Σε περίπτωση που κάποιο πλοίο δείξει πρόθεση να κατευθυνθεί προς το σημείο της γεώτρησης και μόλις εισέλθει στην πορτοκαλί ζώνη, του απευθύνεται δια ασυρμάτου προειδοποίηση να αλλάξει πορεία. Αν η προειδοποίηση αγνοηθεί και το πλοίο εισέλθει στην πορτοκαλί ζώνη, του απευθύνεται εκ νέου, αυστηρότερη προειδοποίηση. Τέλος, αν κι αυτή αγνοηθεί, τότε καθώς ο πλοίο εισέρχεται στην κόκκινη ζώνη, το συνοδευτικό για την ασφάλεια πλοίο του West Capella αναλαμβάνει να παρεμποδίσει την περαιτέρω προσέγγιση, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της διαδικασίας.

Επένδυση εκατομμυρίων από Ισραήλ για προστασία της ΑΟΖ

Την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 367 εκατομμυρίων ευρώ (1,5 δις Σέκελ) από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία με σκοπό την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ ανακοίνωσε την Κυριακή η Διεύθυνση Προμηθειών και Παραγωγής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα YnetNews, οι σχετικές συμβάσεις προμηθειών θα οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2017 και θα περιλαμβάνουν ποικίλα συστήματα για παρακολούθησης, κυβερνοπολέμου, έλεγχο και διοίκηση, επικοινωνίες, πλοήγησης και πολλά άλλα. Αυτά τα συστήματα θα εγκατασταθούν στα τέσσερα περιπολικά πλοία που αγοράστηκαν από τη Γερμανία.

Στόχος, όπως ανέφερε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας είναι να είναι όλα τα συστήματα σε ετοιμότητα  μέχρι να παραδοθούν τα πρώτα πλοία στο Ισραήλ το 2019.

>>> Ηχηρή παρέμβαση Ουάσιγκτον: Στηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

One thought on “Τι θα συμβεί αν ξένο πλοίο πλησιάσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.