Ο Μουφτής, οι φωστήρες μας και οι Τούρκοι αστυνομικοί

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης 

Μουφτής των κατεχομένων, «υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων», Ταλίπ Αταλάι, ο οποίος συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, κρατήθηκε και ανακρίθηκε στη Μερσίνη και προχθές αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η Εμέλ Αντσίζ, που είχε συλληφθεί τέλος Ιουνίου, δεν μάθαμε αν κρατείται ακόμα σε κάποια τουρκική φυλακή. Η Αντσίζ θεωρείται από την Άγκυρα η «μεγάλη αδερφή» της οργάνωσης Γκιουλέν στα κατεχόμενα. Ο σύζυγός της, Οσμάν Αντσίζ, είχε συλληφθεί μια βδομάδα προηγουμένως. Μόνο την περασμένη Δευτέρα εκδόθηκαν στην Τουρκία εντάλματα σύλληψης για 72 πανεπιστημιακούς. Τον τελευταίο χρόνο συνελήφθησαν 50.000 άνθρωποι, μαζί τους τα στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας, βουλευτές, δημοσιογράφοι… Άλλοι 150.000 (δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστές, στρατιωτικοί) είναι σε διαθεσιμότητα εδώ κι ένα χρόνο. Σύμφωνα με απολογισμό οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, μετά το περσινό πραξικόπημα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και αναμένουν να δικαστούν, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν. Ακόμα και ξένοι ανταποκριτές συνελήφθησαν ή απελάθηκαν.

Αυτά την ώρα που στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ακόμα και στελέχη του Προεδρικού της Κυπριακής Δημοκρατίας αρθρογραφούν για να μας πουν σαρκάζοντας ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε που ο Πρόεδρος πρότεινε να έρθει στην Κύπρο πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην οποία θα συμμετέχουν και Τούρκοι αστυνομικοί. Δεν τρέχει τίποτα. Την ίδια ώρα που Ελληνοκύπριοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι υποβάλλουν στην κοινή γνώμη τη θλιβερή εισήγηση ότι όσοι λένε «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός», είναι μαξιμαλιστές που δεν θέλουν λύση. Ότι η «δογματική επιμονή» του Κοτζιά και του Αναστασιάδη να συμφωνηθεί ημερομηνία λήξεως των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων οδήγησε στο ναυάγιο της προσπάθειας για λύσης. Είναι άραγε επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι αν συμφωνήσουμε την οποιανδήποτε ανάμιξη της Τουρκίας στο νέο κράτος της Κύπρου, ακόμα και με τη νόμιμη παρουσία Τούρκων αστυνομικών, θα βάλουμε σε τεράστιες περιπέτειες όλες τις μελλοντικές γενιές των Ελληνοκυπρίων; (και των Τουρκοκυπρίων, ασφαλώς, αλλά αυτούς μπορεί να μην τους ενοχλεί, αν τους ενοχλεί, ας το πουν). Δεν καταλαβαίνουν ότι εκτός από τον Μουφτή των κατεχομένων μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος για ανατρεπτικές δραστηριότητες ο Αρχιεπίσκοπος ή ένας Ελληνοκύπριος βουλευτής ή δημοσιογράφος; Ή το καταλαβαίνουν αλλά υπάρχει τόσο σκοτάδι στο μυαλό τους που δεν μπορούν να διακρίνουν πιο μακριά από την ψευδαίσθησή τους;

Να θυμίσουμε μόνο ότι η πρόταση του Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα, όπως τη διατύπωσε προχτές ο Πρόεδρος, ήταν ότι «η Συνθήκη Εγγύησης θα συνεχίσει να ισχύει και θα επεκταθεί και στις συνιστώσες πολιτείες χωριστά». Δηλαδή, και στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Όπου, φυσικά, όποτε ισχύουν οι ίδιες συνθήκες που ισχύουν σήμερα στην Τουρκία, μπορεί η τουρκική αστυνομική δύναμη Κύπρου να εντοπίζει και Ελληνοκύπριους δήθεν οπαδούς του Γκιουλέν. Ή ότι, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς, ο Τσαβούσογλου δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι θέλει να έχει δικαιώματα επέμβασης για να επεμβαίνει στην Κύπρο όποτε του καπνίσει του σουλτάνου. Και όλα αυτά ανάμικτα με συμφωνίες διακυβέρνησης, διαμοιρασμού εξουσίας, κατάργησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, που θα καθιστούν το κράτος τόσο εύθραυστο όσο χρειάζεται για να δίνει αφορμές τουρκικής επέμβασης.

Τι μας λένε, λοιπόν, με μισόλογα όλοι αυτοί οι φωστήρες, που τους εμφύτευσαν τη λέξη «μαξιμαλισμός» και την πετούν συνεχώς σαν να παίζουν λιγκρίν και ππιριλιά στα χωριό τους; Ότι είναι μαξιμαλισμός να απορρίπτεις κάθε εξάρτηση της ευρωπαϊκής πατρίδας σου από την Τουρκία; Ότι συμφωνούν με τον Τσαβούσογλου πως είναι ανόητη η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να συμφωνηθεί ημερομηνία λήξης των τουρκικών εγγυήσεων και ολικής αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων; Ότι έχει δίκαιο 100% ο Ακιντζί όταν λέει ότι ο Αναστασιάδης έκανε «χίλια δυο παιχνίδια» για να μην υλοποιηθεί η απαίτηση για βέτο «στους ομοσπονδιακούς θεσμούς»;

Μας λένε ότι πρέπει να τα δεχτούμε όλα για να υπογράψουμε μια συμφωνία τουρκικών συμφερόντων, όπως ακριβώς μας ζητούσαν και το 2004, κι ας υποθηκεύσουμε για πάντα το μέλλον των Ελληνοκυπρίων. Ας το πουν καθαρά, όμως, διότι η εποχή που περνούσαν τα μισόλογα εκτέθηκε και έληξε στο Κραν Μοντάνα.

Άριστος Μιχαηλίδης, “Φ”

>>> Γ.Β. Γιαϊλαλί: “Περνάμε μια περίοδο που όταν είσαι έξω ισοδυναμεί με το να είσαι φυλακισμένος και το αντίστροφο!”

2 thoughts on “Ο Μουφτής, οι φωστήρες μας και οι Τούρκοι αστυνομικοί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.