Έτσι έμοιαζαν οι αστυνομικοί στη Κύπρο πριν 80 και πλέον χρόνια

Οι “ζαπτιέδες” που θέλει να επαναφέρει ο… προοδευτικός Αναστασιάδης για να προστατεύουν  την Ελληνική… μειονότητα του 82%…

Πως έμοιαζαν οι αστυνομικοί πριν 80 χρόνια – Από τα άλογα στις… Triumph

Περιπολίες Μοτοσικλετιστών στην Πλατεία Μεταξά (Ελευθερίας). Οι Αστυνομικοί οδηγούν μοτοσικλέτες Triumph του 1957

Του Τάσου Αναστάση

Μπορεί οι Άγγλοι να έφυγαν, θεωρητικά, από την Κύπρο το 1960, ωστόσο η παρουσία της Αγγλοκρατίας που διήρκεσε επίσημα 139 χρόνια, άφησε πίσω της, συνήθειες, θεσμούς, αρχιτεκτονική κληρονομία αλλά και οργάνωση σημαντικών υπηρεσιών που βοήθησαν στην σύσταση του νεοσύστατου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Μία από αυτές τις υπηρεσίες, ή καλύτερα, δύναμη, ήταν και η Αστυνομία.

Από το 1878 που η Κύπρος πέρασε στα χέρια της Μ. Βρετανίας, ξεκίνησε η οργάνωση του αστυνομικού σώματος σε όλο το νησι με τον πρώτο Νόμο περί Αστυνομίας να ψηφίζεται το 1879. Οι αλλαγές συνεχίστηκαν μέχρι και το 1955, οπόταν και άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ.

Πως ήταν η καθημερινότητα ομως της Αστυνομικής Δύναμης πριν από 60 και πλέον χρόνια;

Αστυνομικοί με φέσι σε ορεινό χωριό της Λεμεσού.

Στην Δύναμη συμμετείχαν αρκετοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κάτι που “τροποποιούσε” τις εκάστοτε στολές τους, με τους αστυνομικούς να φοράνε φέσια μέχρι και καπέλα που θυμίζουν Far West.

Όταν οι μηχανές ήταν ακόμα άγνωστες στη Κύπρο, οι κινήσεις και οι περιπολίες των αστυνομικών, με την βοήθεια των αλόγων. Το έφιππο τάγμα της αστυνομίας χρησιμοποιήθηκε και πολλές φορές στην καταπολέμηση των διαδηλώσεων των Ελληνοκυπρίων που ζητούσαν την Ένωση με την Ελλάδα.

Ακομα και όταν οι πρώτες μηχανές έφτασαν στη Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του ‘40, τα άλογα χρησιμοποιούνταν ακόμα από τους Άγγλους που είχαν και έχουν ακόμη, μεγάλη παράδοση με τα άλογα και τα τάγματα ασφαλείας.

Έφιπποι αστυνομικοί και αστυνομικός σε μοτοσυκλέτα έξω από τον θρυλικό αστυνομικό σταθμό της Πύλης Πάφου.

Πολλοί ήταν οι “εγχώριοι” αστυνομικοί και πολιτοφύλακες που κατάφερναν να φυλάξουν μερικά λεφτά προκειμένου να φωτογραφηθούν με τις στολές τους που αποτελούσαν κάτι πολύ…πρωτοποριακό για την Κύπρο των δεκαετιών ’30-’40. Ένας από αυτούς ήταν και ο Υπαστυνόμος Σωκράτης Άρνος που φωτογραφήθηκε με τους συναδέλφους του.

Η Αστυνομία επι Αγγλοκρατίας χαρακτηριζόταν από το κύρος και την κλάση της. Έτσι, διοργανώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κοσμικές εκδηλώσεις είτε από την Αστυνομία είτε προς τιμήν της Αστυνομίας. Φυσικά, σε αυτές τις εκδηλώσεις καλεσμένοι ήταν μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας.

Πριν την ανακήρυξη της Δημοκρατίας και την ραγδαία ανάπτυξη του αστικού κέντρου της Λευκωσίας, η πόλη περιοριζόταν ως επί το πλείστον στην εντός των τειχών παλιά πόλη, οπόταν οτιδήποτε σε ακτίνα μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου θεωρούνταν…επαρχία.

Μια από αυτές τις περιοχές ήταν και το σημερινό προάστιο της Λευκωσίας, η Αθαλάσσα.

Το δάσος της Αθαλάσσας χρησιμοποιούνταν τότε από τους Άγγλους ως πεδίο βολής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Το κατεχόμενο, σήμερα, κάστρο της Κερύνειας εξυπηρετούσε τον σκοπό για τον οποίον κατασκευάστηκε εκατοντάδες χρόνια πριν, μέχρι και τα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Στο κάστρο οι Άγγλοι στέγασαν την αστυνομική σχολή τους όπου οι νέοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τα μαθήματα και εξ ασκούνταν στην σκοποβολή. Παράλληλα το κάστρο χρησιμοποιείτο και σαν φυλακή και πολλοί ήταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που φυλακίστηκαν εκεί.

Εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί εν ώρα μαθήματος στο κάστρο Κερύνειας

Αυτές ήταν μόνο μερικές φωτογραφίες από την καθημερινότητα της Αστυνομίας πριν 60 και πλέον χρόνια.

Σύλληψη κατά την απόδραση.

Μπορεί στην Αστυνομία να συμμετείχαν και Κύπριοι, ωστόσο δεν παύει να ήταν Αστυνομία κατακτητή η οποία “έδειξε” τα δόντια της και σε πολλές περιπτώσεις εξάντλησε την αυστηρότητα της εκέι όπου έκρινε ότι χρειαζόταν, για να καταστείλει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και να βασανίζει αγωνιστές και πολίτες προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της.

Πηγή φωτογραφιών: https://apsida.cut.ac.cy/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.