Αγγλικές ιδέες για την Ασφάλεια – Μικρή παραλλαγή στο… τούρκικο σχέδιο

Βρετανική φόρμουλα για το θέμα της Ασφάλειας συζητείται στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο κινείται παρασκηνιακά προωθώντας ιδέες, οι οποίες συνιστούν εν πολλοίς παραλλαγή της τουρκικής θέσης όπως την κατέθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Πενταμερή Διάσκεψη, στο Κραν Μοντάνα.

Η βρετανική φόρμουλα περιλαμβάνει παρουσία στρατευμάτων ο αριθμός των οποίων θα προκύψει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Στο βάθος των συζητήσεων διαφαίνεται αυτό που έχει ήδη συζητηθεί, δηλαδή οι δυνάμεις να περιοριστούν στα αγήματα του 1960 (ΕΛΔΥΚ 950, ΤΟΥΡΔΥΚ 650) και η λογική που αναπτύσσεται είναι να παραμείνουν στο νησί εσαεί (στη βάση της αναθεώρησης). Η βρετανική ιδέα σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών «δικαιωμάτων» είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο διατήρησής τους. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την τουρκική θέση είναι πως οι Βρετανοί αφήνουν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την τελική απόφαση, εάν θα συνεχιστούν ή όχι Συνθήκη Εγγυήσεων και παρεμβατικά «δικαιώματα». Ο χρόνος επανεξέτασης παραμένει ο ίδιος, τρεις προεδρικές θητείες, δηλαδή δεκαπέντε χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που θέτουν τα ζητήματα οι Βρετανοί προωθώντας την ιδέα αυτή: «Σκεφτείτε τι έχετε τώρα και τι μετά που θα μειωθούν τα στρατεύματα». Με το δίλημμα αυτό προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα αποδοχής της ιδέας τους, που θα συνιστά νομιμοποίηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας μέσα από μια συμφωνία. Η Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι ευχαριστημένη από τη φόρμουλα αυτή.

Κώστας Βενιζέλος, “Φ”

4 thoughts on “Αγγλικές ιδέες για την Ασφάλεια – Μικρή παραλλαγή στο… τούρκικο σχέδιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.