Στημένο παιγνίδι Άιντε για να «μαγκώσει» τη Λευκωσία

Από πρώτο χέρι γνώριζε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να κάνει την παραμικρή κίνηση για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στο Κραν Μοντάνα, καθώς θέτει ως προϋπόθεση για την ενδεχόμενη συμβολή της την εξασφάλιση των νέων ευρωδώρων που της υποσχέθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του «μυστικού» οδικού χάρτη που έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα κατέστησε κοινωνό των θέσεών της τον κ. Άιντε, ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια ενδεχόμενη κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, οπότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από την προοπτική εξασφάλισης των νέων ευρωδώρων που επιδιώκει διακαώς η Τουρκία.

Εικόνα για τις προθέσεις της Άγκυρας είχε και η Αθήνα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μάλιστα ενημερώσει τον Νίκο Αναστασιάδη, στις Βρυξέλλες στις 22 Ιουνίου, για την άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση συμβιβασμού πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από την προοπτική εξασφάλισης των νέων ευρωδώρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ψηλότερα στην ατζέντα των νέων κερδών που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Ερντογάν βρίσκεται η έναρξη διαβουλεύσεων προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, κάτι που θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε. – Τουρκίας, ο οποίος υπολογίζεται σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παύλος Ξανθούλης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.