Ανασύνταξη και ανασκόπηση για το Κυπριακό – Νέα στρατηγική;

Tο Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Νίκου Κοτζιά.

Διήμερο ανασκόπησης αλλά και ανασύνταξης για το Κυπριακό, με το Εθνικό Συμβούλιο να πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ιδιαίτερα σημαντικές συνεδρίες. Σήμερα, οι κομματικοί ηγέτες αναμένεται ότι θα καταθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη για την πορεία του Κυπριακού μέχρι το Κραν Μοντάνα.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα υποβληθούν και εισηγήσεις για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Αύριο, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου, στην παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά. Μια συνεδρία η οποία πραγματοποιείται προκειμένου να ενημερωθούν και διά ζώσης οι πολιτικοί ηγέτες για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα, κατά το δείπνο που παραχώρησε προς τα πέντε μέρη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την παραπέρα πορεία των πραγμάτων.

Ούτως ή άλλως μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν αναμένεται οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη στο Κυπριακό, λαμβανομένου υπόψη ότι όλοι περιμένουν κίνηση από πλευράς Άγκυρας. Κοινή εκτίμηση όλων είναι πως μέχρι και τις γερμανικές εκλογές δεν θα υπάρξει κάποια νέα κίνηση από την κυβέρνηση Ερντογάν στο Κυπριακό. Κι αυτό γιατί είναι εμφανές πως η Τουρκία αναμένει τις εξελίξεις στη Γερμανία για να δει κατά πόσο θα πάρει κάτι στα ευρωτουρκικά πριν καθορίσει τις δικές της κινήσεις στο Κυπριακό. Πάντως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζει να τείνει χείρα βοηθείας προς την Άγκυρα, παρά τα όσα πράττει η τουρκική κυβέρνηση, όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά και εις βάρος της Κύπρου.

Η Λευκωσία παρακολουθεί και τις κινήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Στη Νέα Υόρκη για επαφές με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.