Αυτός είναι ο νέος ηγέτης του ΙΚ;

Ο Jalaluddin Al-Tunisi θα είναι πιθανότατα ο νέος ηγέτης του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS), σύμφωνα με το αραβικό κανάλι Al-Arabiya.

Όπως μεταδίδουν ξένα  ΜΜΕ, ο Αλ-Τουνίσι είναι από την Τυνησία και έγινε μέλος του ΙΚ το 2014.  Το πραγματικό του όνομα είναι Μohamed Ben Salem al-Ayouni.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το ΙΚ ότι ο τέως ηγέτης τους Αμπου Αλ-Μπαγκντάτι είχε πεθάνει, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να προκύψει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο Αλ-Τουνίσι γεννήθηκε το 1982 και μετανάστευσε στη Γαλλία το 1990, όπου κατάφερε να αποκτήσει την υπηκοότητα της χώρας.

Επέστρεψε στην Τυνησία το 2011 για να λάβει μέρος στην «επανάσταση» και το 2014 μεταφέρθηκε στη Συρία, όπου ασπάστηκε τις ιδεολογίες του χαλιφάτου.

Ο Αλ-Τουνίσι ήταν υπεύθυνος του ΙΚ στη βόρεια Αφρική και θεωρείται ο επόμενος ηγέτης του χαλιφάτου.

Σύμφωνα με το κανάλι Al-Arabiya, εκτιμάται ότι το χαλιφάτο θα επεκταθεί στη βόρεια Αφρική μετά τον χαμό του Ιράκ.     

Ιράκ: Ο επικεφαλής του ΙΚ, Αλ Μπαγκντάντι, είναι σχεδόν σίγουρα ζωντανός, σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο

Ο πιο υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος των Υπηρεσιών Πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ότι είναι κατά 99% βέβαιος ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι ζωντανός και βρίσκεται σε μια περιοχή νότια της Ράκας στη Συρία, παρά τη φημολογία ότι έχει σκοτωθεί.

«Ο Μπαγκντάντι είναι σίγουρα ζωντανός. Δεν είναι νεκρός. Έχουμε πληροφορίες ότι είναι ζωντανός. Πιστεύουμε ότι κατά 99% είναι ζωντανός», δήλωσε ο Λαχούρ Ταλαμπανί στο Reuters.

«Μην ξεχνάτε ότι οι ρίζες του είναι πίσω στις ημέρες της αλ Κάιντα στο Ιράκ. Κρυβόταν από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας. Γνωρίζει τι κάνει», πρόσθεσε.

Μετά την εμφάνισή του στη Μοσούλη το 2014, απ’ όπου κήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους και ανακήρυξε τον εαυτό του ηγέτη όλων των μουσουλμάνων, έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για τον θάνατο ή τον τραυματισμό του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Αφού ηγήθηκε της προέλασης των μαχητών του στο βόρειο Ιράκ, ο αλ Μπαγκντάντι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αυτάρκες σύγχρονο χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ήλεγχε το ΙΚ.

Τώρα κρύβεται, όμως εξακολουθεί να είναι ένας πανούργος εχθρός, επεσήμανε ο Ταλαμπανί. «Δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Διαθέτει εμπειρία χρόνων στο να κρύβεται και να διαφεύγει των Υπηρεσιών Ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Η περιοχή που ελέγχουν τώρα, ακόμη και αυτή την ημέρα, είναι μια πολύ σκληρή περιοχή. Ακόμη δεν έχει έρθει το τέλος του ΙΚ, αν και έχουν χάσει σχεδόν όλη τη Μοσούλη και βρίσκονται κοντά στο να χάσουν και τη Ράκα», εκτίμησε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τερμάτισαν την τριετή κυριαρχία του ΙΚ στη Μοσούλη, ενώ η οργάνωση βρίσκεται υπό πίεση και στη Ράκα της Συρίας.

Πλέον, σύμφωνα με τον Ταλαμπανί, το ΙΚ αλλάζει στρατηγική, παρά το πεσμένο ηθικό των μαχητών του, και εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να εξαλειφθεί η οργάνωση, καθώς θα κρυφτεί στα βουνά και στις ερήμους για να εξαπολύσει αντάρτικο και επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Πιστεύω ότι προετοιμάζονται για έναν διαφορετικό τρόπο μάχης. Οι μέρες που έρχονται θα είναι πιο σκληρές από όσο εκτιμούν οι άνθρωποι. Η αλ Κάιντα, υπό την επήρεια στεροειδών», σχολίασε. «Είδαμε γιατί είναι πιο έξυπνοι. Η αλ Κάιντα δεν έλεγξε ποτέ εδάφη», εξήγησε.

Μετά τις διάφορες αναφορές σχετικά με τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι, δημιουργήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον αντικαταστάτη του. Ιρακινοί αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Ασφαλείας που υπηρέτησαν υπό τον Σαντάμ Χουσέιν, θεωρούνται από αναλυτές καταλυτικής σημασίας για τη δημιουργία του δικτύου τρόμου του ΙΚ.

Ο Ταλαμπανί επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποιοι από τους συμβούλους του αλ Μπαγκντάντι είναι ζωντανοί, όμως πιστεύει ότι τα περισσότερα μέλη της ηγεσίας του ΙΚ βρίσκονται στη Συρία, νότια της Ράκας.

Μια νεότερη γενιά πρώην συμμάχων του Σαντάμ, αναμένεται τώρα να αναλάβει θέσεις κλειδιά. «Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν στη σειρά. Η νεότερη γενιά είναι πάντα πιο επικίνδυνη», σχολίασε.

Νικόλας Πράκας

One thought on “Αυτός είναι ο νέος ηγέτης του ΙΚ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.